konyha terv

Egy egyedülálló konyha tervezése lépésről lépésre

Amikor lakásvásárlásra kerül sor, az egyik legfontosabb lépés, amit minden háziasszony izgatottan vár, a konyha tervezése. Nem csoda, hiszen sok időt töltünk ott. Egy tökéletes konyhában könnyen készülhetnek az igazán ízletes ételek. A konyha tervezése során mindenki tegye fel magában a következő kérdéseket! Többet főzne egy modern és kényelmes konyhában? Jobban érezné magát benne? Amennyiben a válasz igen, abban az esetben érdemes átnézni, hogy mely lépéseket érdemes követni a konyha tervezése során.

Ebből a szempontból az lesz ideális, hogyha szép, nagy tér áll a rendelkezésünkre, mert ebben az esetben több variálhatóságra van lehetőség. A kisebb helyiségek miatt sem kell elkeseredni, mivel rengeteg praktikus megoldás létezik, amelyekkel kényelmessé lehet varázsolni egy konyhát. A konyha tervezése során a főzési szokásokat is figyelembe kell venni, mert rengeteget számít majd a bútorok kialakításánál. Fel kell mérni, hogy melyek azok a tényezők, amelyek különös fontossággal bírnak a konyhában töltött idő alatt.

 

Mire figyeljünk a konyha tervezése során?

A konyha tervezése során számos dologra figyelemmel kell lenni, többek között az ajtók és ablakok pontos magasságára, méretére, a belmagasságra, a fal síkjából kiálló tárgyakra, a szennyvíz elfolyó helyzetére, a radiátor elhelyezkedésére, a páraelszívó felszerelésének lehetőségeire, a csap pontos helyére, az áramforrásokra. Ezek mind-mind lényeges szempontok. Nem árt szomszédos helyiségeket is számba venni a tervezés során. Ezután fontos elképzelni, miként fogjuk érezni magunkat a konyhában. Szinte látnunk kell magunk előtt a képet, ahogy a konyhában főzünk, teszünk-veszünk. Az illatok, a hangulat nagyon fontos, mivel nagyban hozzájárulnak ahhoz, milyen lesz majd a jövőbeni konyhánk. A konyhabútor, a színek, az árnyalatok, az anyagok és a formák szintén lényeges jellemzők.

Konyha tervező a tökéletes végeredményért

Akár skandináv, akár provance-i vagy modern stílusú konyhában gondolkodunk, a konyha tervező program használatával nem lőhetünk mellé. Sok bútorbolt alkalmazza előszeretettel a konyha tervező alkalmazásokat, de mi magunk is tervezésbe foghatunk a különböző programok használatával. Rendkívül hasznos és ajánlott, hiszen minden, az előbbiekben részletezett meglévő adottságot beállíthatunk, így biztosan az összes bútor passzolni fog. Saját elképzeléseinket is beépíthetjük a tervekbe. A tervezés végeztével, térben megalkotva, méretarányosan láthatjuk a leendő konyhánkat. Ilyenkor még esetleges módosításokat is eszközölhetünk rajta. Mégiscsak jobb a terven módosítani, mint élesben átszabni egy bútort.

Egyedi konyhabútor tervezés

Semmi kétség, hogy a konyhánkban a konyhabútor játssza a főszerepet. Vannak azonban olyan, sok esetben méretüknél fogva különleges konyhák, amelyekbe egyszerűen képtelenség szabványbútorokat beépíteni. Akár ezzel az eshetőséggel számolnunk, akár pedig azzal, hogy az elképzeléseinket egy bútorbolt sem képes teljesíteni, a konyhabútor tervezés kiváló lehetőség. A szakemberek a tervek alapján valósítják meg a konyhába pontosan illő, a megrendelő elképzeléseinek megfelelő bútorokat és még be is építik azokat. Lényegesen leegyszerűsítve ezzel a dolgunkat.

Kisebb konyhákba, főzőfülkékbe konyhablokk, úgynevezett konyhasarok is beépíthető. Kicsi méretüknél fogva, biztosan elférnek a legszűkösebb helyeken is. Ízlés szerint kiegészíthetőek további elemekkel vagy módosíthatóak, így a miniatűr terek tulajdonosainak sem kell lemondaniuk a barátságos konyháról szőtt elképzeléseikről. Azonban, ha sok és tágas beltér áll a rendelkezésünkre, akkor szabadon szárnyalhatunk! Ha igazán stílusos, praktikus és jól funkcionáló konyhára vágyunk, terveztessünk meg minden elemet! Az egyedi konyhabútor tervezés és kivitelezés jóval költségesebb, mintha egy standard, előre elkészített bútorcsaládot vennénk, de biztosak lehetünk benne, hogy magas minőségűek, tökéletesen illeszkednek és biztosan nem találkozunk velük más konyhájában.

Tökéletes konyha: a tervezéstől a kivitelezésig

Ha a szívünknek valóban kedves konyhát szeretnénk, a saját igényeinkre szabva, terveztessük meg, majd végeztessük el a kivitelezést egy ügyes asztalos által. Óriási előny, hogy nem egy meglévő katalógusból választhatunk, hanem tényleg teljesen új és egyedi bútorokkal rendezhetjük be a konyhát. Gondolva itt számos olyan funkcióra, amelyekkel egy bútorbolti termék nem feltétlenül rendelkezik, így a gyerekbiztonságra és a gépesítés személyre szabására is. Nem mellesleg egy kivitelező cég a szaniterekkel és más szükséges részletekkel is minden bizonnyal szolgálni fog. A legtöbb esetben a konyhát beépítik nekünk, természetesen háztartási gépekkel együtt. Egy komplett konyha kialakítása nem olcsó mulatság, hiszen minden, az előbbiekben vázolt lépést meg kell fizetni. De néhány kisebb módosítástól, renoválástól eltekintve azt mondhatjuk, hogy egy életre szól. A tervezéstől a kivitelezésig minden megvalósult és kész az álomkonyha? Nincs más dolgunk, mint örömmel és elégedetten belevetni magunkat a főzésbe.