Hogyan válasszunk a beltéri falfesték színek közül?

Otthonunk hangulatában meghatározó szerepe van a különböző árnyalatoknak, ezért a beltéri falfesték színek gondos kiválasztása kulcsfontosságú lépésnek tekinthető. Szerencsére ma már nincs szükség arra, hogy házilag keverjük ki a tónusokat, hiszen a készen kapható változatok óriási kínálata érhető el. Ennek köszönhetően szinte kizárólag a saját elképzeléseinken múlik, végül mely variációk mellett is tesszük le a voksunkat.

Ugyanakkor érdemes nagyon körültekintő módon eljárnunk. Tudniillik egy kevésbé optimális árnyalat akár komolyabban is befolyásolhatja az összképet, arról nem is szólva, miszerint a beltéri falfesték színek kiválasztásánál a berendezés stílusa is befolyásoló tényezőnek számít. Emellett számolnunk kell a lakás fekvésével, a függönyök árnyalataival és még jó néhány olyan tényezővel, amire esetleg elsőként nem is gondolnánk. Így tehát mielőtt letennénk a voksunkat valamely beltéri falfesték színek mellett, alaposan tervezzük meg a részleteket.

Hatalmas előny, ha a beltéri festék könnyen tisztítható

Ami évekkel ezelőtt csupán álom volt, az mára már kézzelfogható valóság, hiszen több gyártó termékpalettáján is elérhetők a mosható változatok. Ezek alkalmazása pontosan ugyanúgy történik, mint a hagyományos változatok esetében, a különbség csupán annyi, hogy a legtöbb szennyeződést egy vizes ruha segítségével könnyedén eltávolíthatjuk. Érthető, ha ezzel kapcsolatban kissé szkeptikusak vagyunk, ám a gyakorlatban kifogástalanul működik a dolog és külön öröm, miszerint a diszperziós beltéri falfesték színek legtöbbje elérhető ilyen kivitelben is.

 

Kisgyermekes családoknál, vagy épp nagy forgalmú helyszíneken ez hihetetlen könnyebbséget ad, hiszen a hagyományos megoldások csak újrafestéssel javíthatók, ami nem csak időigényes, de egyben roppant költséges is. A mosható változat ráadásul nem is különösebben drágább, így minden érv amellett szól, hogy egy ilyen beltéri festék mellett tegyük le a voksunkat. Mivel optimális esetben ez egy igen tartós eredményt garantál, így tanácsos nagy hangsúlyt fektetni a megfelelő előkészületekre.

Alapozó festék falra – ezért lényeges alkalmaznunk

Amennyiben profi kivitelezőre bízzuk a feladatot, akkor a beltéri falfesték színek kiválasztásán túl nem lesz sok teendőnk. Ez a metódus kényelmes, ám tagadhatatlanul drága is egyben. A megfelelő szerszámok és némi kézügyesség birtokában saját magunk is nekiláthatunk otthonunk kifestésének, egy nagyobb alapterületű lakás esetében pedig komoly összegeket is megspórolhatunk így.

Mielőtt azonban felvinnénk a választott színt, a folyamatot az alapozó festék falra történő eloszlatásával ajánlott kezdenünk. Ezt a lépést sokan kihagyják a beltéri falfesték színek felvitele előtt, hiszen eléggé időigényes. Ugyanakkor jó oka van annak, hogy a mesterek szinte mindig alkalmazzák. Mégpedig az, hogy így egyszerűen lehet egy kötőhidat képezni, aminek hatására nem lesz csíkos, vagy foltos a fal és gyakorta már egyetlen réteg is elegendő a kifogástalan eredményhez. Különösképp nagy a jelentősége ennek a lépésnek, ha a beltéri falfesték színek közül egy sötétebb árnyalatra esett a választásunk. Tudniillik ezeknél sokkal jobban látszanak a tónuskülönbségek.

Hogyan válasszunk a beltéri falfesték színek közül?

Miután a technikai részletekről elegendő információt szereztünk, már csak azt kell meghatároznunk, hogy a beltéri falfesték színek kínálatából melyikek mellett tegyük le a voksunkat. Ez időnként komoly dilemmát jelentő lépés, hiszen azt szeretnénk, hogy az egyes helyiségekben használt árnyalatok tökéletesen illeszkedjenek a bútorokhoz, a különféle kiegészítőkhöz és persze az ízlésünkhöz is.

Elsőként azt érdemes megnéznünk, milyen beltéri falfesték színek érhetők el az általunk preferált gyártónál. Ezután nem árt inspirálódni, azaz végignézni jó néhány fényképet, amin olyan szobákat mutatnak be, ahol ugyanazt az árnyalatot használták. Szerencsére a különböző oldalakon rengeteg ilyet találhatunk, sőt, léteznek olyan tervezőprogramok, amik kifejezetten a falszínek kiválasztását segítik. Fektessünk erre a kérdésre elegendő időt, hiszen az utólagos módosítás már rengeteg kellemetlenséggel jár.

Maradjunk a szokványos ajtó festék színek valamelyikénél

Átfogó felújítások esetében nem csak a falak, de a nyílászárók renoválására is érdemes sort keríteni. Az ajtó festék színek vonatkozásában azonban nem igazán érdemes kísérletezni és kevés kivételtől eltekintve a legbölcsebb az, ha maradunk a klasszikus megoldásoknál. A rikító árnyalatok csak elvonják a figyelmet, mindemellett pedig az sem utolsó szempont, miszerint a matt fehér ajtó a beltéri falfesték színek bármelyikéhez tökéletesen passzol. Itt is tanácsos mosható változatot választani, hiszen a nyílászárók nagyon hamar bekoszolódnak, főképp gyakori használat mellett.