Az állványzat bérbeadás előnyei – Kövesd biztonsági tippjeinket!

Az állványzat bérbeadás építkezések alkalmával kitűnő szolgálatot tesz. Nem ritka, hogy a szolgáltató cég nem rendelkezik a szükséges méretű rendszerrel, ezért az állványzat bérlés jelenti az egyetlen megoldást arra, hogy nagyobb befektetés nélkül elvállalható legyen egy munka. A tapasztalatok azt mutatják, hogy más gazdasági ágazatokhoz képest, nagyobb balesetveszélynek teszik ki magukat az állványon tevékenykedők. A balaesetvédelmi szabályok megismertetése, valamint azok betartatása nélkülözhetetlen a munkajogi feltételek érvényesüléséhez.

Állványzat bérbeadás: Fontos a szakértő kivitelezés a szerkezet felállításakor

Az állványzatot kizárólag olyan szakemberek állíthatják fel, akik erre megbízást kaptak. A rendszer biztonságos felépítése a gyártó utasításainak betartásán alapszik. Amennyiben hozzá nem értő munkavállaló végzi a felállítást, vagy nem az előírásoknak megfelelően történik az, akkor nem lehet garanciát vállalni a magasban zajló, biztonságos munkakörülmények megteremtésére. Azt talán felesleges is említeni, hogy a félig már lebontott, vagy a még teljesen fel nem épített állványzaton a munka akár életveszélyes is lehet.

Állványzat bérlés: A balesetek tulajdoni viszonyoktól függetlenül elkerülendők!

Balesetvédelmi szempontból tulajdonképpen mindegy, hogy a vállalkozó tulajdonában van az állványzat, vagy állványzat bérlés keretein belül tett szert annak birtokára, a stabil alapok, a profi építés és a biztonságos járhatóság nélkülözhetetlen. A szélességnek legalább a 40 cm-t el kell érni. Amennyiben a két métert eléri vagy meghaladja a magasság, akkor kötelező mell-, közép- és lábkorláttal ellátni, ezzel a leesés kockázatát csökkentve. Az állványzat bérlés esetén mindenképpen olyan céget érdemes választani, amely az állványzataival a vonatkozó jogszabályoknak megfelel.

Kerüljük el a balesetveszélyes helyzeteket!

 

Természetesen nem mehetünk el a biztonságosan járható feljárat, folyosó témája mellett sem,. A külső lépcső, vagy szorosan az állványzathoz rögzített létra a stabil elhelyezkedésével teszi lehetővé a biztonságos közlekedést. Fontos odafigyelni arra is, hogy az állványzat bérbeadás után az építkezést végző feladata az út melletti állványok környékén figyelemfelhívió táblákat elhelyezni. Ezeknek a célja egyértelműen az, hogy az állványon dolgozók biztonságban legyenek, és a közlekedésből fakadó balesetveszélyes helyzetek elkerülhetővé váljanak. Ez egyébként a megfelelő világítás elhelyezését is magában foglalja.

Az állványzat bérlés és felépítés után annak stabil állapotáról szakembernek kell meggyőződnie, és csak utána lehet használni az állványzatot. A mai korban nem ritka szélsőséges időjárási körülmények indokolhatják, hogy az állványzatot ismételten átnézze a hozzáértéssel rendelkező profi. A biztonsági intézkedések nem felesleges plusz munkának számítanak, hanem minden esetben a biztonságos használatot szolgálják. Az állványzat bérbeadás során célszerű felhívni az ügyfelek figyelmét is az elvégzendő intézkedésekre, biztonsági oktatásra, és a felállítással összefüggő teendőkre.