A leggyakoribb redőny fajták és amit tudni érdemes róluk

Az otthonunk árnyékolásának kialakítása egy nagyon fontos feladat, ami rendszerint a különböző redőny fajták áttanulmányozásával kezdődik. Az árnyékolók nagyon változatos képet mutatnak, amellett, hogy különböző anyagból, illetve dizájnnal készülnek más tulajdonságokban és árban is különböznek. Ahhoz, hogy el tudjuk dönteni melyik redőny lesz a legideálisabb számunkra először is sorra kell venni, hogy az egyes típusok milyen előnyökkel rendelkeznek.

Például mennyire tartósak, milyen színekben kaphatók, mennyibe kerülnek és mennyi időbe telik a beépítésük. Ezt az írásunkat azért készítettük, hogy kicsit jobban is bemutassuk a leggyakoribb redőny fajtákat és elmondjuk, hogy mi mindent érdemes tudni róluk. A sort az alumínium redőnyökkel fogjuk kezdeni, utána pedig a műanyag és a faredőnyökről is szó lesz.

Alumínium redőny: tartósságból jeles

 

Ha egy igazán tartós és hosszútávú megoldásban gondolkodunk, akkor mindenképp az alumínium redőny beépítése javasolt, mind közül ugyanis ez a legellenállóbb. Az időjárási viszonyok, például szél, csapadék, UV sugárzás, sem tud kárt tenni benne és a mechanikai hatásokkal, például felfeszítéssel, betöréssel szemben is rendkívül ellenálló. Egy ilyen árnyékoló akár több évtizeden keresztül is használható. Ugyanakkor nem csak a hosszú élettartam az egyetlen előnye, ami miatt érdemes mellette dönteni.

Más redőny fajtákhoz képest sokkal jobban szigetel, a hő- és a hangszigetelésben is kiválóan teljesít. Emiatt kifejezetten ajánlott olyan lakásokba, amik főutak, iskolák mellett vagy más zajosabb helyszíneken találhatók. Biztonságtechnikai szempontból egy rendkívül előnyös választás. Egy lehúzott alumínium redőny megállítja a betörőket, ugyanis nem nagyon tudnak mit kezdeni vele. Ha tehát gyakran vagyunk távol az otthonunktól akkor ez a legjobb megoldás.

Műanyag redőny: a legolcsóbb megoldás

Amennyiben szűkös keretből gazdálkodhatunk és nem cél, hogy olyan redőnyt válasszunk, amit még a gyerekeink is tudnak használni, akkor a műanyag redőny jó megoldás lehet. Az összes redőny típus közül ugyanis ez a legolcsóbb változat, különösen akkor, ha sima fehér dizájnnal kérjük. Ha színes árnyékolókat szeretnénk, akkor érdemes inkább alumíniumot választani, a színezett műanyag ugyanis kevésbé UV-álló, mint a fehér.

Ugyanígy célszerű azoknál a nyílászáróknál is eljárni, amik a lakás napos oldalán vannak. A túlzott napfény ugyanis nem tesz jót a műanyagnak. Az alumíniumnál kevésbé szigetelnek jól, de a modern változatok több cellás kivitelben készülnek, ami némileg javít ezen a képességükön. És az is az előnyeik közé tartozik, hogy könnyen fel lehet szerelni őket akár utólag is.

Faredőny: az igazi klasszikus

Sokan vannak, akik ragaszkodnak a faredőnyhöz egyszerűen azért, mert imádják a fa természetességét, amit az árnyékolókon is viszont szeretnének látni. Tény, hogy egy nagyon esztétikus és környezetbarát megoldásról van szó, ám azt érdemes tudni, hogy ha fából készült redőnyöket szeretnénk felszereltetni a nyílászárókra, akkor mélyen a pénztárcánkba kell nyúlni. Arról nem is beszélve, hogy sokkal több odafigyelést igényelnek, mint más redőny fajták.

Amíg az alumínium és műanyag árnyékolókat egyszerűen le tudjuk mosni egy mosószeres szivaccsal, addig a faredőnyök tisztításáról, ápolásáról hosszas tanulmányokat olvashatunk. Nem csak azért fontos odafigyelni a karbantartásukra, felületkezelésükre, hogy sokáig szépek maradjanak, hanem azért is, hogy tartósak legyenek. A fa ugyanis egy élő anyag, amire negatív hatással vannak a külső tényezők, például a csapadék, a hőmérsékletváltozás, sőt még a különböző rovarok is veszélyt jelenthetnek rá.

Bízunk benne, hogy a cikkünkkel sikerült egy átfogó képet adni a leggyakrabban használt redőny fajtákról és bemutatni a legfőbb tulajdonságaikat. Az alumínium, a műanyag és a faredőny is ideális választás lehet attól függően, hogy milyen elvárásaink vannak, illetve mennyi pénzt tudunk a redőnybeépítésre szánni. Miután meghoztuk a döntést már csak arra kell figyelni, hogy a megfelelő szakemberre bízzuk a munkát.