Több szempontból is előnyös a fényzáró függöny

A fényzáró függöny segítségével otthonunk mindig kellemes atmoszférájú lesz. Nemcsak a napfényt zárja ki, de a lakás hőmérsékletét is csökkenti, ha jól választunk lakástextilt. Amikor berendezünk egy lakást, sok dolgot tartunk fontosnak. A falak színét, a bútorok stílusát, a szükséges elektromos berendezések márkáját, tudását. De a kiegészítők, úgymint a lakástextilek, épp ugyanilyen fontosak, még akkor is, ha utoljára hagyjuk a beszerzésüket.

Ezek segítségével lesz ugyanis egy ingatlanból hangulatos lakás vagy iroda, közülük pedig talán a legfontosabbak a fényzáró függönyök. Ezek ugyanis nemcsak a kíváncsiskodó tekinteteket tartják távol, de sok egyéb tulajdonsággal is rendelkeznek, melyek jobbá teszik az életünket.

Divatba jött a fényzáró függöny

 

Egy időben csak könnyű, fényáteresztő függönyök díszítették az ablakokat, míg a sötétítésről redőnyök gondoskodtak. Idővel azonban az emberek visszataláltak a régi, jól megszokott sötétítő, majd a professzionálisabb, fényzáró függönyök használatához. Ennek több oka is volt. Egyrészt az, hogy egy ilyen speciális lakástextil használata sokkal hangulatosabbá és kellemesebb hőmérsékletűvé teszi a lakást. Másrészt pedig el lehet vele takarni a leeresztve praktikus, de nem annyira szép látványt nyújtó redőnyöket, így a helyiségek is sokkal elegánsabbá válnak.

Mi az a blackout függöny?

A lakberendezés terén egyre gyakrabban találkozhatunk a blackout függöny kifejezéssel. Ez a fényzáró függöny egy fajtája, mely az átlagos fénykizárás helyett akár 99%-ot is elérhet a sötétítésben. Ezt a tulajdonságot különféle technikákkal érik el a gyártók. Az egyik módszer, hogy két réteg textil közé fekete szálakat szőnek a függöny anyagába. A másik, hogy egy különleges, műanyag bevonattal kezelik a textíliát, annak fonák oldalán.

Ez a fényzáró függöny fajta lehet egyszínű – világos vagy sötét -, de akár mintás is, a sötétítő képességét ezen tulajdonságai nem befolyásolják. Természetesen a blackout függönyök – a speciális technológia alkalmazása miatt – magasabb árfekvésűek, mint a hagyományos lakástextíliák, de tartósságuk és használatuk előnyei miatt minden fillért megérnek.

A fényzáró függönyök egy másik csoportjáról is érdemes szót ejteni, ezek a dimout függönyök. Ezek a lakástextilek 75%-os fényzárási képességgel rendelkeznek, mely sok esetben – a hálószoba kivételével – elég is. Az ilyen függönyön átszűrődő fény különleges atmoszférát teremt a helyiségekben.

Mind a dimout, mind pedig a blackout függönyök remekül kombinálhatóak könnyű anyagú, fényáteresztő és a fényzáró függöny színeivel harmonizáló árnyékolókkal. A fényáteresztő és a fényzáró függöny együttes felhasználása igazi luxus életstílus érzetét kelti a szemlélőben.

A különleges és vastag sötétítő függöny nemcsak a fényt zárja ki

Sok ember számára csak akkor pihentető az éjszakai alvás, ha tökéletes sötétben és csendben merülhet álomba. Számukra a hajnalban érkező szemétszállító autó hangja felér egy durva ébresztéssel, így nekik vastag fényzáró függöny az ideális megoldás.

Ez a lakástextil ugyanis nemcsak maximálisan sötétít, de a lehető legnagyobb mértékben megszűri a kívülről érkező zajokat is. Mindemellett télen azzal is jó szolgálatot tesz, hogy nem engedi a szobákba a nyílászárók körül érezhetően hidegebb levegőt. Nyáron a forróságot is segít kizárni, a segítségével akár több Celsius fokkal is csökkenthetjük a lakás hőmérsékletét. Ezzel a módszerrel sok energiát és pénzt spórolhatunk meg, hiszen esetenként nincs szükség légkondicionáló vagy fűtő egységre. Sőt a redőnyöket is tökéletesen helyettesítheti a fényzáró függönyök használata.

Minden különlegességük ellenére a fényzáró függönyök ugyanúgy mosógépben tisztíthatók, mint hagyományos társaik és vasalni is könnyű őket, ezáltal gondozásuk nem okozhat senki számára problémát. A megfelelő ápolás segítségével sokáig tökéletes kiegészítői lehetnek otthonunknak, irodánknak, luxus hangulattal kényeztetve érzékeinket és tökéletesen egyedi hangulatúvá varázsolva napjainkat, valamint pihentetővé éjszakáinkat.