Modern megoldás a négyszögletű napvitorla

Nyáron szeretjük a szabadban tölteni az időt, ilyenkor a tűző napsütés elől a négyszögletű napvitorla alá a legjobb menekülni. Ez az árnyékoló igazán modern, mégis megkapóan hangulatos kiegészítője lehet a kertnek, terasznak, de akár kocsi beállónak is használhatjuk.

Míg korábban a kertekben és teraszokon napernyőket láthattunk főként, addig mára ez megváltozott. A legtöbb helyen napvitorlákkal találkozhatunk. Ezek több szempontból is praktikusak, szemben a napernyőkkel, melyeket vagy be kellett ásni a földbe, vagy nehéz és nagy talpsúllyal kellett stabilizálni a kijelölt helyén.

 

Ez azonban nem volt túl elegáns megoldás. Ráadásul rengeteg helyet elfoglalt és hozzá kellett igazítani a kerti bútorok elhelyezését is. Emellett a napernyők szezonon kívüli tárolása is problémát jelentett sokaknak és a tisztításuk sem volt otthon megoldható.

 

A négyszögletű napvitorla a praktikusságával is hódít

A három- és négyszögletű napvitorla ezzel szemben könnyen felszerelhető, akár saját kezűleg is felrakható. Előnye, hogy csak egyszer kell kifeszíteni, majd a szezon végén leszerelni. Igény szerint a gyártók a megrendelő által kért színben készítik el és minden olyan előnnyel rendelkezik, amit elvárunk egy ilyen árnyékoló megoldástól.

Ilyen például az UV- és időjárás álló anyag. Valamint az, hogy akár a mosógépben is kimosható maga a vitorla, a fémszerelvények eltávolítása után. Ráadásul nemcsak a teraszon nyújt védelmet a napfény ellen és csökkenti a hőérzetet, de akár a kerti homokozó fölé is kifeszíthető. A technológia megóvja a legkisebbeket a napszúrástól, miközben önfeledten játszhatnak, akár egész nap.

A napvitorla sem örökéletű azonban. Fontos tudni, hogyha speciális árnyalatú anyagból készítik el, az évente veszít a színéből, így idővel kopottasnak tűnhet. Ez azt jelenti, hogy idővel újat kell rendelni és kicserélni a régit.

A modern terasz árnyékolás része is lehet a négyszögletes napvitorla

Ami régen a nyitott veranda volt, az mára a négyszögletes napvitorla által beárnyékolt terasz, ahová ki lehet ülni, élvezni a jó levegőt, mégis árnyékban pihenni egy kicsit. A kifeszített napvitorla ráadásul nemcsak a tűző napsütéstől véd meg minket, de nagyszerű dekorációs eleme is a terasznak.

Önmagában is remekül mutat, de akár úgy is feldobhatjuk, hogy a szélére felerősítünk néhány hangulatos fényfüzért. Mindemellett nemcsak árnyékolónak használható, de akár térelválasztó elemként is. Sőt, a szomszédok kíváncsi pillantásait is visszaverhetjük a segítségével, intim hangulatot teremtve a teraszon, ha épp nincs elég magas sövényünk.

Hogyan kerülhet kihelyezésre a napvitorla teraszra?

Ahhoz, hogy a négyszögletű napvitorla stabil és feszes legyen, négy illetve hat pontra van szükség, amelyek között kifeszíthetjük. Ezek a pontok lehetnek a födém alatt, a falra erősítve, de akár különálló oszlopok is jó alapot biztosítanak a napvitorla felszereléséhez. Ilyenkor az oszlopokat kicsit – általában 10 fokos szögben – ferdén kell stabilizálni, mert a feszes négyszögletű napvitorla visszahúzza a görbületet.

Magát a napvitorlát minden esetben kissé megdöntve kell felszerelni, hogy az eső leperegjen róla, az anyaga ugyanis csak mérsékelten vízálló. Nagyobb felhőszakadás vagy vihar idején érdemes inkább bevonni, hogy ne károsodjon a szerkezet. Általában kora tavasztól késő őszig érdemes kint hagyni a három- vagy négyszögletű napvitorlát, mert késő ősszel és télen a sok eső és esetenként a hó súlya károsítja az árnyékoló anyagát és emiatt megereszkedhet.

A háromszög napvitorla különleges megoldást nyújt a napfény ellen

Míg a négyszögletes napvitorla kifeszítéséhez legalább négy stabil pont szükséges – nem meglepő módon – addig a háromszögletű változattal kicsit könnyebb a dolgunk, ha nincs lehetőségünk oszlopok telepítésére. A különleges megjelenésű árnyékolót ugyanúgy kell felhelyezni, mint a négyszögletű napvitorlát, tehát kissé megdöntve, hogy a csapadék lepereghessen róla. A háromszögletű napvitorla minden olyan funkciót képes ellátni, mint a négyszögletű változat, de kocsi beállónak nem igazán használható, kivéve akkor, ha kellőképpen nagy méretű a felülete.