Mennyibe kerül egy erkély beépítése?

Kiknek ajánlott, és mennyibe kerül egy erkély beépítése? Kit bízzunk meg a munkálatokkal? A projekt számos előnye mellett származhat-e bármilyen hátrányunk az erkély beépítéséből? Cikkünkben ezeket a sokakat foglalkoztató kérdéseket válaszoljuk meg.

Nemcsak a panellakások privilégiuma

Szögezzük le még az elején: az erkély beépítésének praktikus lehetőségével nemcsak a panellakások lakói járhatnak jól. A vidéki családi házak esetében is kedvelt megoldás ez, hiszen így tulajdonképpen egyszerűen bővíthető az ingatlan lakótere. A nagyobb családi házak esetén a terasz beépítésével idilli télikertet varázsolhatunk a növényeinknek.

Mennyibe kerül egy erkély beépítése? Döntés előtt mérlegeljünk!

 

Bár számos előnnyel jár, mégsem ajánlott mindenkinek a társasházi erkély beépítése. Ha ugyanis a háztartásban élőknek az erkély nyújtja az egyetlen érintkezési pontot a természettel – hiszen nem minden lakóházhoz tartozik privát zöldövezet vagy belső udvar-, érdemes végig gondolni, hogy megéri-e feláldozni a friss levegőzés, zavartalan pihenés egyetlen helyszínét a lakásbővítés oltárán. Jó ötlet pro-kontra listát írni a lehetséges pozitívumokról és negatívumokról, így teljes képet látva magunk előtt biztosan megfelelően döntünk majd.

Ennyi munka azért a pár négyzetméterért?

Talán laikusként azt gondolhatjuk, a panellakás erkélyének beépítésével nyert néhány négyzetméter nem számottevő, a gyakorlatban viszont egy egyébként is zsúfolt háztartásban aranyat ér ez a felszabadult extrahely. Emellett a beépített erkély használata nem szezonfüggő- bármikor és bármennyit tartózkodhatunk az új kedvenc helyünkön, hiszen védve vagyunk az időjárás viszontagságaitól.

Látványos különbségek a fűtésszámlán

Egy beépített erkély jóval védettebbé teszi a lakást a szélsőséges környezeti behatásokkal szemben. Nemcsak a port és a pollent tartja biztos távolban, de a hideg ellen is jobban véd. Kétségtelen, hogy a beépített erkéllyel rendelkező lakások hőmegtartó ereje nagyobb, mint a nyitott erkéllyel rendelkező épületeké. Ez pedig igencsak kedvező energiatakarékos eredménnyel jár, ami már rövidtávon megmutatkozik, konkrétan a fűtésszámlán.

 

Mennyibe kerül egy erkély beépítése? Beszéljünk egy kicsit a hátrányokról is

Ezen a ponton pedig el is érkeztünk az erkély beépítésének legjelentősebb hátrányához. A szóban forgó projekt ugyanis nem olcsó mulatság, különösen, ha extra igényeink is vannak. Amennyiben például oldalfal építésére is sor kerül, az -mivel hivatalos lakásbővítésnek minősül- nemcsak több költséggel, de több utánajárással is jár – ez esetben ugyanis már engedélyköteles átalakításról beszélünk.

Mennyibe kerül egy erkély beépítése, ha saját kezűleg oldanánk meg a feladatot?

A szakemberek senkinek nem tanácsolják, hogy saját kezűleg oldják meg a kérdést, ugyanis az szaktudás és tapasztalat nélkül nem lesz profi, sőt, egy nagyobb pénzbírság is kinézhet, ha nem vagyunk tisztában a szabályokkal, és nem engedélyeztetjük hivatalosan az építkezést. Profi kézért kiáltó munka ez, amelybe nem érdemes laikusként belevágni a fejszénket.

Mennyibe kerül egy erkély beépítése? Léteznek- e konkrét árak?

Ahány ház, annyi szokás, tartja a mondás. Nos, ez igaz az erkély beépítés árak vonatkozásában is. Nincs két egyforma szolgáltató és nincs két teljesen azonon megrendelői kérés, így az árak is széles spektrumot járnak be. Általánosságban azonban kijelenthető, manapság az erkély 1 négyzetméterének beépítése 100 és 200 ezer FT díjösszeg között mozog.

A nyílászárók is rengeteget alakítanak a végső összegen

A végső költségeket nagyban meghatározza azt, hogy milyen anyagokkal, nyílászárókkal kívánjuk megvalósítani az álmunkat. Többen télikertnek építik be a szóban forgó helyiséget, és üveggel vagy polikarbonáttal fedik azt. Az ajtók és az ablakok, mondunk sem kell, minél minőségibbek, minél jobban szigetelnek, annál drágábbak. Apropó, szigetelés! Ez az a terület, amit nem érdemes elbagatellizálni a munkálatok során. A jó szigeteléssel a falak nem lesznek nyirkosak, az újdonsült belső tér nem ázik be, a lakás hőmegtartó képessége is eredményesebb. Persze mindez megköveteli, hogy még mélyebben nyúljunk a zsebünkbe.