Kamraszekrény kialakítása kis lakásban

A kamra kontra kamraszekrény „párbaj” során nagyon hamar kiderült, miért is illeti az utóbbi lakberendezési megoldást a megkérdőjelezhetetlen győzelem. A kamraszekrény, pláne konyhai kihúzható verzióban, különösen praktikusnak minősül, és nem kizárólag a nagyobb paraméterekkel büszkélkedő lakások esetében. Sőt! Ha vannak, akik a maga teljességében profitálhatnak a konyhai kamraszekrény nyújtotta előnyökből, akkor azok éppen a kisebb méretű otthonok, ahol a lakók rendre helyszűkével küzdenek.

Ismerjük meg magát a fogalmat!

A szóban forgó szekrény tulajdonképpen egy olyan hasznos bútordarab, amelyeket döntően konyhai alkalmazásra készítettek, és amelyben, elnevezéséhez híven, a konyhai kellékek mellett szépen elférnek az élelmiszerek és minden egyéb kiegészítő, amit a gasztronómiai tevékenykedésünk során használunk. És hogy tulajdonképpen milyen típusú élelmiszereket tárolhatunk a szekrényünkben? Röviden: bármit és mindent, ami nem igényel speciálisabb hőmérsékletet.

Miben más, mint a hagyományos konyhaszekrény?

A kérdés abszolút jogos: miben áll a kamraszekrény és a konyhaszekrény közötti különbség? Nos, az előbbi általában nagyobb méretű és magasabb, mint az utóbbi, és gyakran több polccal vagy fiókkal rendelkezik a tárolási kapacitás növelése érdekében. Ezek a szekrények lehetnek beépített vagy önálló darabok, a konyha méretétől és stílusától, illetve a lakók személyes ízlésvilágától függően.

Milyen anyagból készülnek?

 

A technológia rohamléptékű fejlődésének, no meg a stílusirányzatok egyre dagadó kavalkádjának eredményeként ezen lakberendezési elem is változatos spektrumon mozog az anyaghasználata terén. Az esetek döntő többségében a váz bútorlapból, a belső elemek pedig fémből vagy műanyagból is készülhetnek. A természetes megoldások hívei akár bizalmat szavazhatnak az eredeti fából készített szekrényeknek is, ami, megjegyeznénk, rendkívül elegáns és vonzó látványt nyújt a konyhában.

A szóban forgó szekrény nem feltétlenül teljesen zárt előlről, s ha mégis, az üvegajtós kivitelezések rendkívül gyakoriak, csakúgy, mint a rácsos formatervezésű ajtók. Ez nem a véletlen műve: az átlátszó üvegnek és a rácsoknak köszönhetően a szekrény átlátható, nem kell ahhoz kinyitni, hogy pontosan tudjuk, hol van az az élelmiszer vagy kellék, amit éppen keresünk. A rácsos kialakításnak van még egy verhetetlen előnye: biztosítja a tárolt dolgok megfelelő szellőzését.

Miért érdemes kihúzható verzióban gondolkodni?

A kihúzható kamraszekrény a praktikusság remekbeszabott iskolapéldája. Ezek a modellek olyan speciális bútorok, amelyek kihúzható rekeszeket tartalmaznak. A rekeszeket képzeljük el úgy, mint a fiókokat, hiszen az esetek döntő többségében valóban úgy is funkcionálnak, és sínpárokon csúsznak ki a helyükről. A kihúzható kamraszekrények, csakúgy, mint a hagyományosan nyitható verziójuk, rendkívül praktikusak és hatékonyak lehetnek az élelmiszerek tárolásában és szervezésében. S ez az előnyük különösen a kisebb méretű lakásokban érvényesül, hiszen helymegtakarítás szempontjából verhetetlenek.

Milyen lehetőségeink vannak?

Végleg elhatároztuk magunkat, bizalmat szavazunk a konyhai kamraszekrénynek, a kérdés már csak az, melyik brand mellett tegyük le a voksunkat a színes spektrumon mozgó kínálatból? A vásárlásnak mindenképpen úgy lássunk hozzá, hogy már centiméter pontossággal lemértük a rendelkezésünkre álló helyet, s az adatok teljes ismeretében válasszunk.

A cseh Démos brand szekrényeiben nemcsak strapabíróság, de felhasználóbarát kivitelezés vonatkozásában sem fogunk csalódni. Ugyanez igaz a többévtizede nagy sikerrel működő Vibo olasz márka termékeire is. Ez utóbbiakra egyébként is megéri külön kitérni néhány szó erejéig, hiszen elképesztően esztétikusak, sőt, a piacon az egyik legszélesebben mozgó dizájnvariációkat szavatolják.

A Kesseböhmer márka a német precizitás ékes bizonyítéka, és már több, mint 60 éve van jelen a világpiacon. Ha elsősorban olyan szekrényt keresünk, ami a funkcionalitása miatt lesz a kedvenc konyhai berendezésünk, mazsolázgassunk csak nyugodtan az említett német gyártó termékpalettájáról, az elégedettségünk előre borítékolható.