családi ház felújítás

A családi ház felújítás nem gyerekjáték

Egyszer minden elavul, még az otthonunk is, ezért szükséges időnként a családi ház felújítás. Van, hogy használt házat vásárolunk, máskor mi magunk élünk évtizedeken át az általunk épített falak között. Akárhogy is, az idő múlásával a berendezések és a gépészet korszerűtlenné válnak, máskor az évtizedes használat során válik szükségessé a családi ház felújítás. Ez pedig sokba kerül, így nem csoda, hogy mindenki átgondolja, mire is költi a pénzét.

Mi indokolhatja mihamarabb egy régi ház felújítását?

Ha az általunk lakott vagy megvásárolt ház évtizedekkel korábban épült, élhetünk a gyanúval, hogy a tető már nincs tökéletes állapotban. Gyakran a cserepek, zsindely, illetve a lécezés is sérült, elhasználódott az eltelt időben. Ha ez a probléma, akkor minél gyorsabban neki kell állni a felújításnak, még akkor is, ha nagyon sokba kerül. A beázás ugyanis a ház többi részében is igen nagy károkat okoz, ezek kezelése pedig sokkal többet kóstálhat.

Ha nincs ilyen nagy baj, de úgy döntünk, belevágunk a családi ház felújításba, nem elég a festés, mázolás, burkolás. Érdemes átnézni az elektromos vezetékeket, a fűtésrendszert, illetve a vízcsöveket és a nyílászárókat is. Mindezek mellett, a bútorzat kicserélése is megköveteli a kisebb felújítást, a szobák kifestését, burkolását, hiszen a régi bútordarabok mögött más színű a régi festés. Ez főleg a gyermekek szobáiban igaz. Nekik ugyanis, ahogy nőnek, rendszeresen új berendezésre van szükségük és az ízlésük is gyakrabban változik a falak színét illetően, mint a felnőtteknek.

Átalakítás is lehet a renoválás oka

 

Megesik, hogy a ház belső elrendezése már nem felel meg a családnak vagy új beköltözőként másképp képzeljük el az otthonunkat. Ilyenkor mindenképpen egyeztessünk építészmérnökkel vagy belsőépítésszel! Egyrészt azért, mert nem mindegy, hogy melyik falat szeretnénk kiverni, másrészt a szakemberek alternatív megoldásokat találhatnak ki, ha nem megvalósíthatóak az álmaink.

Ne feledjük, egy családi ház teljes felújítása hasonló tervezést igényel, mint az építése! Sok esetben az általuk javasolt változtatások praktikusabbak és könnyebben kivitelezhetőek. Persze, néha nem árt a rugalmasság, hogy elfogadjuk a szakértő szempontjait. Az sem árt, ha lakberendező segítségét is igénybe vesszük, legalább egy tanácsadás erejéig, hiszen a felújítás után néhány új bútorra is szükség lehet és akár az egész ház stílusát meg kell újítani. A szakember segítségével megkímélhetjük magunkat a hosszú keresgéléstől a bútorboltok rengetegében.

Szakemberek segítségét kérjük, vagy magunk oldjuk meg a családi ház felújítás feladatait?

Sokan úgy tartják, ha valamit meg tudnak csinálni a két kezükkel, akkor azért nem hívnak mesterembert, ezzel is spórolva a kivitelezési költségeken. Abba gyakran már nem gondolnak bele, hogy egy szakember a legmodernebb anyagokkal és technikákkal dolgozik, ráadásul sok esetben kedvezményesebb áron tudja ezeket beszerezni. Néhány gyártó ugyanis a szakembereknek külön díjszabással vagy nekik nyitott üzletben árusítja a termékeit, amíg a laikusok kizárólag a kiskereskedelmi árat fizethetjük ki értük.

Ráadásul a mesterember a szakképzettségének és szakmai rutinjának hála, sokkal gyorsabban végez egy-egy feladattal, mint az, aki az internetről lesi el a lépéseket és praktikákat. Tehát, ha ráér a régi ház felújítása, akkor nem ártunk a pénztárcánknak azzal, hogy egyedül vagy családi és baráti segítséggel dolgozunk rajta, amíg elvégzünk egyes munkálatokat. Amennyiben mihamarabb szeretnénk birtokba venni az otthonunkat, mert például albérletben élünk, praktikus lehet inkább profira bízni a munka oroszlánrészét.

Ezen felül egy jó szakember az építési anyagok, illetve a hulladék tárolását és kezelését, szállítását is megszervezi, ezt a feladatot is levéve a vállunkról. Ezzel pedig egyszerre időt és pénzt is megtakaríthatunk! Sőt, egy igazán jó mesterember, építési vállalkozó akár több évre garanciát is vállal a munkájáért, így biztosak lehetünk abban, hogyha valamit ki kell javítani, megteszi!