A csőtörés elhárítás egy halaszthatatlan feladat

Az otthonunk vízvezetékei szinte láthatatlanul teszik a dolgukat, ám ez nem azt jelenti, hogy időnként ne lenne szükség az ellenőrzésükre. Tudniillik a csőtörés elhárítás annál egyszerűbb, minél hamarabb felfedezzük a kezdődő problémákat. Ilyenkor ugyanis még van arra esély, hogy megelőzzük az igazán komoly bajt.

Sokan nem is gondolják, de a meghibásodásoknak általában már igen korán jól látható jelei vannak. Ilyen lehet például egy folyamatosan csöpögő csap, illetve amikor a WC állandó folyását tapasztaljuk.

Ha ekkor azonnal szerelőt hívunk, akkor a csőtörés elhárítás legtöbbször gyorsan elvégezhető és alacsony költségekkel jár. Jóval súlyosabb gondra utal, amikor arra leszünk figyelmesek, hogy a megszokottnál jelentősen magasabb a vízszámlánk, ám ezt a fogyasztásunk nem indokolja. Ilyenkor szinte biztosan eltört egy vezeték és ez okozza a jelenséget.

 

Ugyancsak azonnal forduljunk szakemberhez, ha a falak hirtelen vizesedését tapasztaljuk. Amennyiben ez a plafonon történik, akkor jó eséllyel a felső szomszédnál van meghibásodás, így ezt rögtön jelezzük, hiszen pár óra leforgása alatt is kiterjedt károsodást okozhat a nedvesség. Ekkor kardinális kérdés, miszerint a csőtörés elhárítás milyen gyorsan megy végbe. Nagyon fontos, hogy a feladatot olyan, tapasztalt specialistára bízzuk, aki nemcsak az aktuális hibát szünteti meg, de egyúttal átvizsgálja a többi vezetéket is. Könnyedén előfordulhat ugyanis, hogy a problémát a csövek elöregedése okozza.

A fürdőszoba felújítás első lépése az állapotfelmérés

Ennek tükrében nagyon fontos szem előtt tartani a rendszer időnkénti teljes átvizsgálásának fontosságát. Kitűnő alkalom erre például, amikor úgy határozunk, hogy eljött a fürdőszoba felújítás ideje. Ekkor általában még a burkolatok is eltávolításra kerülnek, így sokkal könnyebbé válik a csövek cseréje, hiszen az nem okoz plusz felfordulást. A bontás során ugyanis rengeteg törmelék keletkezik, ezért sokkal szerencsésebb ezt egy körben letudni.

Amennyiben teljesen biztosra szeretnénk menni, akkor a régi vezetékeket az állapotuktól függetlenül eltávolíttatjuk és a helyükre újat rakatunk. Ez azért ajánlott egy nagyobb fürdőszoba felújítás kapcsán, mert ezzel a módszerrel a minimálisra csökkenthető annak kockázata, miszerint a közeljövőben egy meghibásodás miatt fel kelljen törni a frissen elkészült burkolatot. Természetesen a végső döntést szakembernek kell meghoznia, ám gyakorta ez a metódus a leghatékonyabb.

Ugyancsak fektessünk kiemelt figyelmet arra, hogy az új fürdő megtervezése kellő alapossággal történjen. Tudniillik megeshet, hogy aktuálisan bőven elég egy kisebb zuhanyzó beépítése, viszont ha a közeljövőben bővül a család, akkor könnyen előfordulhat, miszerint nagy hasznát vennénk egy kádnak is. Azt is mérlegeljük, hogy a fürdőszoba felújítás ma már komoly kiadást jelent, főképp amikor nagyobb alapterületről van szó. Így kardinális kérdés, hogy a végeredmény minden szempontból kifogástalan legyen. Lehetőség szerint ne kössünk kompromisszumokat, hiszen a kivitelezés hosszú évekre szól.