Rendezett otthon – a hálószoba gardróbban rejlő lehetőségek

A hálószoba megfelelő kialakítása nehéz feladat: milyen színű legyen fal, mekkora az ágy, hol fér el az asztal vagy éppen milyen legyen az éjjeliszekrény vagy a hálószoba gardrób. Nagyon fontos, hogy komfortosan, és mindenek elött otthon érezzük magunkat a saját „szentélyünkben”. Napi szinten szoktuk használni, így szeretnénk azt mindig rendben tartani. Ezért fontos, hogy mi is könnyen elférjünk benne, ugyanakkor mindennek legyen meg a saját helye. A jó hálószoba gardrób megválasztása pedig kulcsfontosságú ebben a kérdésben.

Hogyan alakítsuk ki a hálószobánkat?

Fontos, hogy ha valahol, akkor a hálószobánkban mindig kényelmesen érezzük magunkat. Különböző méretű, kialakítású vagy elhelyezkedésű, például tetőtéri hálószoba esetében is mindig szem előtt kell tartanunk, hogy az egyszerre legyen praktikus és komfortos. A könnyű mozgás a helyiségben elengedhetetlen feltétel ehhez. Ennek érdekében mindig hagyjunk megfelelő helyet az ágy és az oldalfalak vagy a nagy bútordarabok, mint a hálószoba gardrób illetve az asztalok és komódok között is, hogy ne akadályozzanak minket a kényelmes mozgásban a szoba egyik részében sem.

 

A harmónia szintén minden esetben fontos. Ebből a szempontból sem lényegtelen a megfelelő elrendezés, de az alapja, hogy maga a szoba a finom, lágy színekkel legyen kifestve. Nyugtató, komfortos hatású világos árnyalatú és semleges színek a legjobb választások ehhez. Mint a fehér és annak árnyalatai, a krémes színek vagy a világosak, mint a levendula vagy a világoskék. Ezt a hatást pedig esetleg merészebb színű kiegészítőkkel, párnákkal, huzatokkal vagy ágytakaróval tudjuk ellensúlyozni.

A világítással kapcsolatban pedig a legjobb, ha ‘rétegezzük’ az egész szobában. A természetes fény minél jobban átjárja, annál jobb, de a szobát átjáró alapvilágítás mellett állólámpákkal, beépített vagy éjjeli lámpákkal biztosíthatjuk a fényt például az olvasáshoz és egyéb tevékenységekhez.

 

Mi kerüljön a hálószobába?

A hálószobának hangulatosnak, kifinomultnak, elegánsnak és rendezettnek kell lennie, függetlenül attól, hogy milyen dekorációs stílust válasszunk. A bútoroknak nem csak egymáshoz, hanem a szoba adottságaihoz is illeszkedniük kell. Kis szobában nem feltétlen mutat jól egy nagyméretű franciaágy, nagy belmagasság esetén pedig magas gardróbszekrény vagy fejtámla segíthet csökkenteni annak méretét. Nem kell eggyel sem több bútor, mint amennyi szükséges: ágy, asztal, szék, éjjeliszekrény és egy hálószoba gardrób vagy komód. Természetesen, ha rengeteg hely áll rendelkezésre, akkor mindez nem lehet elég a tér kitöltésére, de a legtöbb esetben elegendő és a további bútorok már csak a rendeletlenséget sugároznák.

Miért fontos a jó hálószoba gardrób?

Minél tágasabban és komfortosan érezzük magunkat hálószobánkban, annál jobb. Ehhez pedig nagyon fontos, hogy rendezett legyen: mindennek legyen meg a helye és lehetőleg semmi ne tároljunk szem előtt. Ebben pedig egy tágas hálószoba gardrób rengeteget segíthet. Egy lakásban jellemzően soha nem elég a tér, vagy minél több marad annál jobb, ezért a lehető legtöbbet kell kihoznunk otthonunkból.

Ha szűkén vagyunk a helynek, a legjobb megoldás a felfelé terjeszkedés. Ehhez pedig remek választás egy ágy feletti tároló vagy áthidalós hálószoba garnitúra. Ezek a bútordarabok, különösen az áthidalós hálószoba garnitúra teljesen kihasználatlan helyekre kerülnek. Úgy biztosítanak még több tárolóhelyiséget, hogy közben a helyiség alapterületét semmivel sem csökkentik és korábban tárolás szempontjából kieső helyeket is elérhetővé tesznek. Így pedig könnyedén találhatunk helyet bárminek, aminek például egy garzonlakásban hatalmas hasznát vesszük.

Természetesen nem csak ruháink, hanem a zokni, az alsónemű és egyéb apró kiegészítők is helyet találnak egy megfelelően tágas hálószoba gardróbban. A nagyméretű gardróbszekrényben elhelyezhetjük még a bőröndünket, a porszívót vagy egyes ritkán használt háztartási cikkeket is. Különböző elválasztó dobozokkal pedig a kisebb tárgyakat is rendszerezve tudjuk tárolni.