Praktikus terasz garnitúra kis alapterületre is

A jó idő beköszöntével egyre többet tartózkodunk a szabadban, egy sokoldalúan használható terasz garnitúra pedig akár még a kinti étkezést is lehetővé teszi. Nem kell aggódnia azoknak sem, akik igen kisméretű terasszal rendelkeznek, hiszen a boltokban elérhető széles választéknak hála könnyen beszerezhető egy terasz bútor szett, még a legapróbb terekre is. Alábbi cikkünkben utánajárunk, mire érdemes figyelni a terasz garnitúra kiválasztása során!

A hangulatos terasz étkező garnitúra

A vásárlás konkrét mozzanata előtt érdemes meghatározni, hogy pontosan milyen célra kívánja használni a bútort. Étkezésre is, vagy csak nézelődésre, levegőzésre, netán pihenésre, napozásra? Előbbi esetben asztalra is szüksége lesz, utóbbi esetben elegendő egy szék, egy kerti kanapé vagy pad. Ha kerti partikat is rendezne, gondoljon az ételek tálalására és kínálására is a bútorválasztás során.

A méret a lényeg

 

Ahogy minden berendezési tárgy, úgy a terasz garnitúra esetén is a méret a legfontosabb. Vásárlás előtt ezért minden esetben szükséges megmérni a rendelkezésre álló helyet és annak függvényében átnézni a választékot. A tér kitölthető a családtagok, a rokonok, a barátok jellemzőinek figyelembevételével is. Kialakítható egy sarok csak a gyerekeknek kis asztallal és székekkel, létrehozható egy olvasó sarok vagy egy olyan kényelmes hely is a nagy étkezésekre hivatott placc mellett, ahol elfogyaszt egy finom bort vagy megfigyeli a csillagokat. Kis alapterületre egy asztal két székkel a legideálisabb választás.

Terasz bútor szett igényre szabva

Ha egymáshoz passzoló, esztétikus terasz garnitúrát keres, egy terasz bútor szettel garantáltan nem lőhet mellé. Az összeillő darabok kellemes összhatást eredményeznek majd, nem beszélve példátlan kényelmükről. Kisebb helyekre jól jön egy kétszemélyes szett, nagyobbakra pedig néhány szék egy méretes asztallal és egy többszemélyes kanapéval kiegészülve.

Ellenállóság és időjárás elleni védelem

Egy jó minőségű terasz garnitúra hosszú évekig használható anélkül, hogy károsodna. Az időjárás viszonytagságai, az eső, a szél megtépázhatja még a legszínvonalasabb bútorokat is, ezért a terasz bútor szettet igyekezzen közvetlen napfénytől és esőtől védett helyen tárolni. Az erkélytető vagy egy nívós árnyékoló ebben is segítséget nyújthat.

A leginkább időtálló terasz garnitúra anyagok a fa és az alumínium. Egy-egy műanyag darab nem bírja a napfényt sem a különféle környezeti hatások mellett, ráadásul könnyen törik is. Így ezekből is érdemes a jó minőségű darabokat választani. Az alumínium vagy a cédrus- és vörösfenyő bútorok mellett a rattan termékek is igen népszerűek, ráadásul látványban is a maximumot nyújtják. A barkácsolás kedvelői raklap terasz garnitúra elkészítésével is próbálkozhatnak.

Tisztítás és karbantartás

A terasz garnitúra élettartamát az anyag és az időjárási jellemzők mellett az is nagyban meghatározza, hogy mennyi időt fordít a tisztításra és a karbantartásra. A fából készült darabokat rendszeresen kell tisztítani és pácolni is. A rattan bútorokat elég csak portalanítani. A legkevesebb törődést a műanyagból készült terasz garnitúra igényli.

Rendelkezésre álló anyagi keretek és tárolhatóság

A fentiekben említett bútortípusok más-más áron érhetőek el. Értelemszerűen egy rövidebb életű, de kevés gondoskodást igénylő műanyag terasz garnitúra jóval olcsóbb, mint fa- vagy fémtársai. Az alumínium rendkívül időtálló, modern és fiatalos hatást kelt, erkélyre és teraszra is tökéletes. A természetesség híveinek érdemes fából vagy rattanból készült modellt vásárolni, ám ezekkel többet kell foglalkozni és jóval drágábbak is.

Az egyszerűbb kivitelezésű bútorok összecsukhatóak vagy rakásolhatóak, így tél idején a tárolásukat is könnyebb megoldani. Ezzel szemben a robosztus darabok tárolására elegendő hely kell, hogy rendelkezésre álljon. A terasz garnitúra kiválasztása során számos szempontot kell mérlegelni, a legfontosabbak a helyiség alapterülete, az anyag, az ár és az egyéb jellemzők. Akkurátus összehasonlítást követően azonban a vásárlás gyors és egyszerű lesz.