otthon design

Otthon design a színek bűvöletében

Azt már régóta tudjuk, hogy a színek hatalmas szerepet töltenek be az életünkben, hiszen tudat alatt is nagy befolyással bírnak a közérzetünkre és a kedélyállapotunkra. Ha az otthon design kerül terítékre, esetleg épp most dübörög a lakásfelújítás, érdemes megfogadni a pszichológusok tanácsát az egyes szobák falainak a színválasztását illetően.

Milyen színeket használjunk az az otthon design alkalmazásánál?otthon design

Nos, a szakértők azt tanácsolják, ha a home-office, vagyis a dolgozószoba sikeres átszínezése a cél, használjuk a bordót, vagy, ha merészebb kedvünkben vagyunk, a pirosat. A piros színről köztudott, hogy élénkítő hatással bír –ezért például inkább hanyagoljuk, ha a hálaszoba falait mázoljuk épp, hiszen így kizárt a pihenés-, ezért ideális választás abban a helyiségben, ahol egyébként is minden a munkáról szól.

A piros és a bordó stimulálja az agyműködést, így a hatásukra jóval produktívabbak leszünk majd. A konyha csakis sárga lehet, állítják a szakértők. A szóban forgó árnyalat, amellett, hogy igazán jó kedvre hangolja az embert, bizonyítottan felébreszti az étvágyat is. Érdekes, hogy a legtöbb vendéglős is tudatosan használja a sárga szín hatékonyságát, abban bízva, hogy az étterembe betérő vendégek étvágyát is fokozza a furfangos trükkel.

 

A hálószobáról már tettünk említést, illetve arról, hogy milyen színt ne válasszunk, ha a pihenés és az intim együttlét terét gondoljuk újra. Az otthon design keretein belül a legokosabb, amit tehetünk, ha a hálóhelyiséget a kék általunk preferált árnyalatára mázoljuk, hiszen ez az a szín, ami a leginkább inspirálja a pihenést. A pihentető környezet jegyében akár a fallal harmonizáló ágynemű vagy ágytakaró is lehet kék, ezáltal is fokozva a hatást.otthon design

Bátran fokozzuk az otthon designt!

Az egyensúlyteremtés érdekében az előszoba falainak a színe legyen szürke, állítják a szakértők. Ez a semleges árnyalat tulajdonképpen minden stílussal könnyen összeegyeztethető, és manapság egyébként is nagyon divatosnak számít az otthon design világában. Apropó, divat! Abban egyetérthetünk, hogy a napjaink trendje az egybenyitott konyha-nappali kombináció.

A konyha ideális árnyalatáról már korábban szót ejtettünk – de milyen legyen a színe az azzal egy térben lévő nappalinak? Nos, a sárgától nem kell messzire elrugaszkodnunk, ugyanis a pszichológusok véleménye az, hogy a narancssárga szín a párját ritkítja, már ami a jó közérzet előidézését és a vidámságot illeti. Ha tehát a nappali újragondolása a cél, választhatjuk bátran mi is ezt az élénk megoldást, így alkotva meg azt a belső teret, ahova jólesik majd megtérni a fárasztó és hosszadalmas munkanap után.otthon design

Mi a helyzet a gyerekszobával?

Sokan ezt a kérdést egyébként a lakó neme szerint oldják meg: ha fiú az illető, akkor a kékre esik a választás, ha kislány, akkor természetesen a falak színe a rózsaszín lesz. Amennyiben szeretnénk kicsit letérni erről az igencsak sablonos, elcsépelt ösvényről, fessük a falakt bátran zöldre!

A zöld, csakúgy, mint a kék, nyugalommal tölti el az embert, így teremtve tökéletes színteret a minden igényt kielégítő pihenésre, de emellett ösztönöz, motivál is, így jó hatással van a kicsik közérzetére is.