előszoba

Okos és egyszerű előszoba ötletek

Botrányosan kevés figyelmet fordítunk rá, mégis ez az első, amit az otthonunkba tévedő vendégek megtekintenek. Csak és kizárólag, mint a praktikum élharcosaként tekintünk rá, holott az előszoba esztétikai értéke is hatalmas. Ha rendezetlen és túlzsúfolt, akár az egész családi fészek atmoszféráját tönkreteheti. Igen, kedves hölgyeim és uraim, az előszobáról van szó – arról a helyiségről, amelynek sajnos jóval kevesebb jelentőséget tulajdonítunk, mint amit az valójában megérdemelne.

Manapság egyre divatosabbak azok az előszobák, amelyeknek valóban „szoba” hangulatuk van. Az otthonosság elvén ne féljünk itt elhelyezni egy kényelmes kanapét néhány díszpárnával, illetve cserepes virágot, már amennyiben engedi a előszoba nagysága. Abban az esetben, ha az előszoba otthonosabbá, vendég-hívogatóbbá tétele a cél, érdemes szőnyegeket is használni, persze mindezt könnyen lemosható anyagokkal megvalósítva.

Mire figyeljünk az előszoba berendezésénél?

A tiszta, átlátható terek fontosságát már több cikkben is taglaltuk – nincs ez másként az előszoba esetében sem. Ha a fogas túlzsúfolt, a használaton kívüli cipők pedig nagy halmokban trónolnak a padlón, bizony a hozzánk érkező személyek joggal érzik azt, hogy az egész lakás, sőt a benne élő lakók is rendetlenek, kissé igénytelenek. Próbáljunk meg az előszobában is zárt szekrényeket használni, így a dzsekik és kabátok észrevétlenül megbújhatnak a háttérben.

 

Ha mégsem áll módunkban a zárt tároló eszközök alkalmazása, és kénytelenek vagyunk fogast használni, tegyük azt kicsit lejjebb az átlagos szemmagasságtól. Ez az aprócska, ámde roppant hasznos trükk optikailag a rendezettség látszatát kelti, és így az előszoba sem tűnik olyan zsúfoltnak. Az amúgy is kicsi előszobákban sajnos az ülőkék mindig útban vannak. Ez persze nem azt jelenti, hogy kénytelenek vagyunk állva készülődni, ugyanis a beépített szekrények mintáját követve az ülőalkalmatosság is képezheti a szekrény részét.előszoba

De mi van abban az esetben, ha tényleg nagyon szűkös az előszoba?

Vajon ez esetben tényleg kénytelenek vagyunk lemondani a stílusosságról és az esztétikáról? Szerencsére nem! Bármilyen kicsi is legyen az a szóban forgó előszoba, garantáltan vannak falai – ha már más nem. Használjuk hát ki azt, ami a rendelkezésünkre áll, azaz a falfelületeket! Egy színes, élénk és egyedi tapétával, néhány hangulatos festménnyel vagy akár fotóval varázslatos hangulatot teremthetünk a belső térben, sugallva a hozzánk érkező vendégeknek, milyen atmoszférájú otthon vár rájuk, ha beljebb lépnek. Némi leleményességgel, egy-egy okos kiegészítővel még a legkisebb, „lyuk-szerű” szobából is ki lehet hozni valami szépet, ha merjük használni a bennünk szunnyadó kreativitást.