Nagy belmagasság esetén praktikus megoldás a galéria

A magas mennyezetet a lakások és a családi házak előnyének tekintik, de nem minden tulajdonos tudja, hogy a rendelkezésre álló helyet gyakorlati célokra is fel lehet használni, a galéria építés pedig optimális megoldás. Ez lehetővé teszi a hasznos terület jelentős bővítését és kényelmes nappali vagy munkaterület kialakítását.

Vegyük figyelembe az előnyöket és a hátrányokat!

A galéria építés komoly megközelítést igényel és mindenekelőtt az összes mellette és ellene szóló érvet figyelembe kell venni. A félemelet lehetővé teszi a felhasználható terület növelését és a rendelkezésre álló hely racionális kiaknázását, széles teret enged a tervezési fantáziának, de van néhány hátránya is, hiszen köztudottan kiváló minőségű szigetelésre és világításra van szükség, ami esetenként költséges lehet.

Határozzuk meg a rendeltetést!

A galéria építés nagyszerű lehetőségeket kínál. Szolgálhat hálóhelyként, gyerekszobaként, munkaterületként, pihenő zónaként vagy gardróbként. A projekt elkészítése előtt fontos meghatározni a felhasználás célját, mivel a jövőbeli szerkezet kialakítása ettől a tényezőtől függ. A túlságosan nagyméretű galéria lépcső telepítése a másik fontos tényezővé válhat. Tehát, ha egyenes lépcsőt helyezünk el egy kompakt nappaliban, akkor az bizony túl sok helyet foglal el. Ezért az előírt paraméterek betartása érdekében, előnyben kell részesíteni a félkör alakúakat vagy a csigalépcsőket. Így az elfoglalt terület maximum 1,5-2 méterre korlátozódik, kreatívan néz ki, de nem tölti be az egész helyiséget. A galéria lépcsők helyének logikai szempontból is ki kell egészíteniük a belső teret és nem zavarhatják az átjárást.

 

Az esztétika, mint hangsúlyos komponens

A lakások galériájának költsége nagyban függ a kialakítás típusától. A fekvő galéria készülhet gerendás, keret nélküli vagy kombinált formában. Ugyanez igaz az álló galériára is. A gerendás opciók a szerkezet tartóelemein alapulnak és padlóburkolatot fektetnek rájuk. A keret nélküli projektek magukban foglalják a betonlapok beépítését, amelyek közvetlenül a szerkezetek fő falain vagy oszlopain nyugszanak. A kombinált fekvő galéria a leginkább elterjedt típus, ahol a váz teherbíró egységeken nyugszik, a burkolat pedig vasbetonból készül.

Biztonság és kényelem mindenekelőtt

A galéria építést a biztonsági szabályok figyelembevételével kell elvégezni. Fontos a súly helyes kiszámítása, hogy a kulcselemekre ne nehezedjen olyan további terhelés, amit esetleg nem bírnának el. Tanácsos alacsony szegélyeket és biztonságos korlátot is felszerelni a szélek köré. Ez különösen akkor fontos, ha a félemeletet a gyermeknek kialakított helyiségként tervezzük használni. Megfelelő szellőzés nélkül az ott tartózkodás kényelmetlen lehet, mivel a kellemetlen szagok és a forró levegő mindig felfelé emelkedik. Fűtési opcióként padlófűtést ajánlott használni.

Modern vagy klasszikus? Az örök kérdés!

A galéria építés során használt dizájn eltérő lehet. A leggyakoribb mégis a modern, a klasszikus, a hi-tech vagy a minimalista stílus. Ha ezek közül nehéz dönteni, az interneten található enteriőr képek segíthetnek megfogalmazni, hogy milyen konstrukciót szeretnénk látni a saját otthonunkban. A költségterv szintén kulcsfontosságú dokumentum az épület tulajdonosa szempontjából, hiszen a galéria építés ára eltérő lehet az egyes tényezőktől függően. A költségtervnek tartalmaznia kell az anyagköltséget, a tervezők és építők munkadíját, a szellőzés és a világítás kialakításának tarifáját, a dekoráció, a bútorok és az egyéb apróságok ráfordításait.

Gondoljuk át a finomságokat!

A díszítés, a bútorok és egyéb árnyalatok elrendezése a galéria építés befejező szakaszához tartozik, de ennek ellenére nagy figyelmet kell fordítani rá. Az elemeket úgy kell elrendezni, hogy a félemelet kényelmes legyen és a dekoráció egyetlen egészet alkosson, harmonizáljon a teljes belső térrel. A galéria építés során felmerülő kiadások a különböző tényezőktől függően jelentősen eltérhetnek. Rendkívül nehéz önállóan létrehozni egy olyan teret, ami egyszerre alkalmas a lakhatásra és a kikapcsolódásra, ezért jobb, ha ezt a feladatot szakemberekre bízzuk.