Modern burkolatok a lakásban: a betonhatású tapéta és társai

A beton az indusztriális stílus egyik alapeleme, de ha egy már meglévő ingatlant szeretne átalakítani, akkor sem kell kétségbe esni, hiszen van beton hatású tapéta! Ahány ember, annyi otthon van a világon. Van, aki a country vagy vintage stílust kedveli, más a helyi hagyományokat követő módon, a természetes alapanyagokat felhasználva építkezik.

Olyan emberből is rengeteg van, aki az indusztriális vagy épp a loft hangulatért rajong. Ez nem meglepő, hiszen a nagyvárosok folyamatos fejlődése is ebben a stílusban folyik. De mi van akkor, ha nem egy új építésű loft lakással rendelkezik valaki, hanem egy régebbi ingatlannal? Szerencsére néhány apró trükkel így is könnyedén megvalósítható a kívánt modern hangulat, ráadásul kevesebb munkával, mintha valódi betonnal dolgoznánk.

Ezekkel a módszerekkel érhető el a beton hatású fal

 

Azt hihetnénk, hogy annak, aki betonelemekből épült házban, vagy épp panellakásban él, könnyű a dolga. De az igazság az, hogy a csupasz házgyári beton nem néz ki túl jól, ráadásul az alacsonyabb belmagasság sem segíti a vágyott stílus kibontakozását. Ahhoz, hogy megfelelő látványt nyújtson, kicsit kozmetikázni kell, például beton hatású tapéta vagy beton hatású festék segítségével. Ezeket akár saját kezűleg is felrakhatjuk, a festék felvitele például kifejezetten művészi élményt nyútjhat a felhasználónak, hiszen a végeredmény tökéletesen egyedi lesz.

Pillanatok alatt átváltoztatja a falakat a beton hatású tapéta

A hagyományos tapétákhoz hasonlóan, a beton hatású tapéta is sokféle megjelenésű lehet. Van, amelyik sima falfelületet, más betontéglákat imitál, de olyan is van, mintha a még nedves beton felülete itt-ott megsérült volna. Van világosabb és sötétebb szürke, 3D hatású, illetve texturált felszínű, de akár aranyozott is vásárolható. Hogy melyiket választjuk, nagyban függ attól is, hogy mekkora az adott helyiség, amelyben szeretnénk felhasználni.

Egy kisebb alapterületű, alacsony belmagasságú szobában például a nagyméretű gázbeton téglákat mintázó beton hatású tapéta nem igazán mutat jól. Hogy elkerüljük a későbbi csalódást, érdemes szakértő – például lakberendező vagy belső építész – segítségét kérni a választáshoz. Szinte nincs olyan helyiség egy lakásban vagy házban, ahová ne lehetne találni megfelelő beton hatású tapétát.

Néhány ecsetvonással és beton hatású festékkel elvarázsolhatunk bármilyen falat

Manapság egyre közkedveltebb a DIY falfestés, mellyel valóban egyedi megjelenést alakíthatunk ki otthonunknak. A beton hatású festék erre pedig tökéletesen alkalmas, ha betartjuk a szabályokat a megfelelő végeredmény elérésének érdekében. A dekorfalfestés ugyanis kicsivel több odafigyelést igényel, mint a hagyományos falszínezés. Az előkészítés után alaposan portalanítani kell a felületet és nem lehet kikerülni a mélyalapozó használatát sem, hiszen ez adja meg a tökéletes alapot a további munkának.

Ezután a megfelelő színező pasztával elkevert beton glettet lekerekített glettvassal lazán fel kell vinni az adott felületre. A könnyedség itt tényleg valós elvárás, hiszen csak így lesz egyedi és igazán betonszerű a falunk. Ha valaki nem akar szürke falat, az bármilyen – a gletthez használható – pasztát használhat, így mindenféle elképzelés gyorsan és maradéktalanul megvalósítható, nem kell kompromisszumot kötni. A beton hatású festék felszíne ráadásul stencilezhető is.

Milyen kiegészítőkkel tehetjük tökéletessé a beton hatású fal megjelenését?

Első hallásra talán meglepő lehet, de az indusztriális hangulathoz tökéletesen illeszkednek a nagyméretű faliképek, valamint a skandináv stílusú, melegséget árasztó, természetes alapanyagokból kiegészítők és bútorok. A puha, natúr színű textíliák, valamint a látványos zöld levéldísznövények és orchideák is élettel telítik meg a kissé hűvösnek ható, ipari stílusú környezetet. Ha a rendelkezésre álló hely nagy, akkor minél több az élő növény, annál jobb! A kaspókra is érdemes fokozott figyelmet fordítani, hiszen 1-2 fémes hatású, vagy magasfényű mázzal megfestett, esetleg aranyszínű virágtartó igazi luxus hangulatot teremt a helyiségben.