Mindenképpen megéri a beltéri ajtó felújítás

Kisebb-nagyobb lakás átalakítás, renoválás alkalmával a beltéri ajtó felújítás gyakran szóba kerülhet, amit nem szabad elhanyagolni. Maguk, ezek a nyílászárók voltaképpen örök darabak is nevezhetők. Minimális karbantartás mellett sok évtizeden keresztül látják el a feladatukat maximális odaadással.

Pontosan ezért fontos okosan választani már az első pillanatban, hiszen a beltéri ajtó korántsem az a terméktípus, amit valaki rendszeres időközönként cserélget. Többféle változata létezik, így mindenki megtalálhatja a számára leginkább ideális kialakítást. Elengedhetetlen azonban előtérbe helyezni néhány feltételt, ha cél az időtállóság, az egyedi stílus és persze a magas fokú biztonság, kényelem, amit szolgáltat az adott térelválasztó elem.

Fókuszban a beltéri fa ajtó

Bár választható igény szerint, műanyag, ritkábban fém, vagy teljesen üveg típus, de mégis a beltéri fa ajtó az, aminek leginkább létjogosultsága van a helyiségek elválasztásában. A kínálat ezen változatok között megoszlik, mind felépítésük és összetételük tekintetében.

 

Amíg régebben leginkább tömör fából készültek, addig manapság az MDF lapok dominálnak ezen a téren. A farostlemezekből felépült modern rendszerek remek hő- és hangszigetelő képességgel bírnak és esztétikus külsőt kaphatnak, mind minták és színek tekintetében festés vagy fóliázás útján.

A beltéri fa ajtó azonban idővel igényel némi törődést függetlenül attól, hogy pontosan milyen módon hozták létre. Némi festést és hibajavítást szinte bárki elvégezhet külön szakember bevonása nélkül. Lássuk, miként történik ez a gyakorlatban.

Beltéri ajtó felújítás – csak egyszerűen

A nyílászárók alapvetően 3 fő részből állnak. A legfontosabb a keret, ami a falba lesz beépítve vagy ahhoz szorosan rögzítve. Ehhez csatlakozik a szárny, amit nyitni-zárni lehet. A kapcsolatot a két egység között a vasalat teremti meg. Az beltéri ajtó felújítás általában a szárnyra vonatkozik, de olykor a fém elemek is igényelnek egy kevés olajozást.

A tömör fa idővel, a benti hőmérséklet hatására tovább szárad, így hajlamosak ledobni magukról a festékréteg egy részét, de legalábbis alaposan megrepedezhet. Egy körültekintő csiszolás keretében ezen részek eltávolíthatók, majd következik a portalanítás és hibák kijavítása folyékony fa, vagyis glett anyaggal.

Ezt ismét csiszolni és portalanítani kell a száradást követően, majd jöhet az alapozó réteg. Újabb finom csiszolás követi a száradást és már vihető fel a fedőfesték, ami fehér vagy színes zománcfestékből áll. Ennyire egyszerű a beltéri ajtó felújítás, aminek végeztével egy új fényben pompázó nyílászáró kerül vissza a helyére.

Miért éri meg a beltéri fa ajtó?

A beltéri fa ajtó azon túl, hogy egyszerűen felújítható még sok más előnnyel rendelkezik, ami miatt valóban közkedvelt. Egyedi megjelenésének hála lehet igazán visszafogott, de divatos egyaránt. Egy valóban praktikus és jól bevált elemről van szó, ami a klasszikus és modern otthonokban ugyanúgy kiszolgálja az igényeket.

Többnyire standard méretekben kapható, de az egyedi igények szerint szintén legyártatható. Általában csak 1, de a nagyobb terekben dupla szárnyas elrendezés is választható. Ha kevés hely áll rendelkezésre, akkor a beltéri fa ajtó oldalra tolható kivitele valóságos főnyeremény. Ellátható kisebb-nagyobb üvegfelülettel, ami tovább fokozza a varázsát.

Az üveges beltéri ajtó előnye és hátránya

Ami az esztétikát illeti, az üveges beltéri ajtó egyértelműen viszi a prímet, hiszen sajátos felépítéssel rendelkezik. Azért kedvelik a legtöbben, mert fényt enged be a szobába. A teljes belátást azonban ki lehet szűrni homokfúvásos mintákkal, illetve fóliák alkalmazásával. Különösen szép látványt nyújtanak az ólomüveg berakással készült darabok.

Van azonban hátránya is ennek a kivitelnek. Az üveges beltéri ajtó rendszerint edzett üveggel kapható. Azonban adódhat olyan eset – pl.: egy erős légáram becsapja az ajtót – amikor az üveg megreped, vagy eltörik. Kisgyermekes családoknál fokozott figyelmet igényel az üvegezett beltéri ajtó választása. Érdemes a csak felül üveges modellek vagy a hagyományos tömör ajtók közül választani.

Ami az árakat illeti, a színezett, mintázott, egyedi üvegbetétekkel rendelt beltéri ajtók esetén magasabb bekerülési költséggel számolhatunk. Előnye viszont, hogy felújítás esetén a régi üveget új, modern üvegbetéttel helyettesítve, gyakorlatilag egy vadonatúj ajtót kapunk. Körültekintő választás esetén egy igazán különleges, szemet gyönyörködtető beltéri elemmel gazdagíthatjuk az otthonunkat.

Mikor érdemes az ajtók bontás nélküli felújítása mellett dönteni?

Főképp régi építésű, polgári lakásoknál, műemléki jellegű családi házaknál, kúriáknál merül fel a beltér felújításával kapcsolatban, hogy a nyílászáró cserét jobb lenne elkerülni. Ennek egyszerű oka van, hiszen az ilyen otthonokban található régi ajtó, ablak szerves részét teszi ki az összképnek.

Ilyenkor a szóba jöhető elemek cseréje helyett optimálisabb a javítás lehetőségét mérlegelni. Természetesen szem előtt kell tartanunk azt is, hogy még egy jó állapotban fennmaradt ajtó felújítása is rengeteg időt vesz igénybe, arról nem is beszélve, hogy a munkavégzés csak akkor lehet eredményes és annak költsége csak akkor térülhet meg, ha minden szükséges segédanyag, eszköz és persze tudás a rendelkezésünkre áll.

Mérlegelnünk kell tehát a felújításra szánt energiát és büdzsét, valamint azt is, ajtó csere esetén mekkora mértékű bontással kell számolnunk.

Amennyiben szakemberrel készíttetnénk el a munkát, mindenképpen helyszíni árajánlatot kérjünk és csak olyan mestert fogadjunk fel, aki nagy tapasztalattal bír az nyílászárók beépítésével kapcsolatban és igény esetén egyedi megoldásokban is a segítségünkre lesz.

Mire figyeljünk az ajtók felújítása közben?

Ha mégis úgy döntünk, inkább a saját kezünkbe vesszük és renoválunk, a helyszíni felmérés jelentőségét semmiképp se becsüljük alá. Alaposan vizsgáljuk át minden ajtó felületét, nézzük meg, az elmúlt években, évtizedekben megtörtént-e a nyílászárók karbantartása. Az ajtó felújítás árak sokat emelkedtek az elmúlt években, így véletlenül se essünk abba a hibába, hogy mázolás, vagy netán a teljes ajtófelújítás végeztével döbbenjünk csak rá, az alapanyag maga alkalmatlan volt a további használatra.

Különösképp kardinális ez egy bejárati ajtó vonatkozásában, hiszen az nem csupán térelválasztó szerepet tölt be, de egyben otthonunk védelmét is ellátja. Ugyanígy tanácsos gondolkodnunk kültéri ajtók esetében is.

Az állapotfelmérést követően szereljük le az ajtókat és ezután a kiegészítőket is. Azt, hogy egyes ajtóknál a felújítás során festést, míg más daraboknál akár fóliázást is alkalmazhatunk. Az ajtó fóliázása sem ördöngösség, bár ez használat közben könnyebben sérül és a végén az alkatrészeket is nagyobb körültekintéssel kell majd visszatennünk.

Kellő felkészülés mellett akár 1 nap alatt is elvégezhető több ajtó felújítása is, ám sokkal fontosabb, hogy precíz módon dolgozzunk, a gyorsaság ilyenkor másodlagos. A beltéri ajtó felújítását olyan időszakra ütemezzük, amikor kellemes az időjárás, hiszen így könnyebben szárad majd a festék.

Elvégezhető az ajtó beépítése házilag?

Jól látszik tehát, hogy némi kézügyesség birtokában a beltéri ajtók felújítása külső segítség nélkül is kivitelezhető, kérdés, hogy ha Ön úgy dönt, beltéri ajtóit inkább cseréli, akkor az ajtó beépítés mennyire oldható meg hasonló módon.

Nos, míg a nyílászárók felújítása egy egyszerűbben megvalósítható projekt, addig szakértőink azt javasolják, a komplett cserét inkább bízzuk mesteremberekre. Így lehet a folyamat leginkább könnyű és gyors, ráadásul a helyszíni felmérést követően Önnek már nem is nagyon lesz egyéb teendője, legfeljebb a leginkább tetsző modell kiválasztása.

Azt is szem előtt kell tartani, miszerint az ajtó beépítéssel nem szabad kísérletezni, hiszen összességében akár komoly károkat is okozhatunk. Az ajtó megfelelő mérete, típusa és rögzítése ilyenkor kardinális jelentőséggel bíró tényezők, így inkább kérjünk bontás nélküli megvalósításra árajánlatot és hagyjuk a munkát profikra.