Milyen szempontok alapján történjen a falidekoráció kiválasztása?

Amíg nem látunk pár lélegzetelállító példát, addig talán el sem tudjuk képzelni, egy jól megválasztott falidekoráció mennyit dob egy-egy helyiség összképén. Pedig legyen szó a lakás bármelyik pontjáról, a díszítések bizony alapjaiban tudják megváltoztatni a hangulatot. A sikerhez azonban elengedhetetlen, hogy kizárólag ízléses, az adott környezethez tökéletesen passzoló falidekoráció legyen felhelyezve.

Mivel a választék ma már hatalmas, néha a legkevésbé sem egyszerű eldönteni, melyik darabok mellett is tegyük le a voksunkat. Első körben mindig azt kell vizsgálni, otthonunk stílusához milyen kiegészítők illenek igazán. Amennyiben lakásunkat a klasszikus elegancia jellemzi, úgy a legoptimálisabb választást a díszes keretekkel ellátott olajfestmények jelenthetik. Egy nevesebb művész képe a nappali dísze lehet, ám azzal feltétlenül számoljunk, hogy ezek a műalkotások olykor komoly árcédulával rendelkeznek. Nem kell elkeserednünk abban az esetben sem, ha célunk egy modern falidekoráció beszerzése, ezekből ugyanis még nagyobb kínálat áll a rendelkezésünkre.

A szöveges fal matricák mindenhová passzolnak

Egy időben hatalmas népszerűségnek örvendtek és még ma is előszeretettel használják azokat a ragasztható, vagy vasalható mintákat, amik valamilyen szívhez szóló üzenetet tartalmaznak, netán egy idézetet adnak ki. Ezek a fal matricák nem túl hivalkodók, ezáltal otthonunk bármelyik helyiségében jól mutatnak. Kiválasztásukkor törekedjünk az egyediségre és ha tehetjük, kerüljük azokat a darabokat, amik közhelyes szöveggel rendelkeznek. Érdemes észben tartanunk azt is, hogy egy ilyen falidekoráció ma már egyedi igények alapján is elkészíttethető.

 

Ehhez nem kell más, mint megfelelő vastagságú öntapadó matrica és egy lézergravírozó gép. Utóbbi ugyanis tizedmilliméter pontossággal képes kivágni a megadott formát, így bármilyen szöveg elkészíthető a segítségével. Egy dologra azonban érdemes kiemelt figyelmet fordítani, ha saját magunknak tervezzük meg a szöveget, mégpedig a betűk méretére és vastagságára. Tudniillik egy ilyen falidekoráció felhelyezésénél ez kardinális jelentőséggel bír, lévén a túl aprólékos mintázatot nagyon nehezen tudjuk majd buborékmentesen feltenni.

3D matrica falra – az igazán látványos megoldás

Időnként azonban épp a fentiekkel ellentétes célunk van a falidekoráció kapcsán és azt szeretnénk, hogy a választott darab szinte vonzza a tekintetet. Ilyenkor érdemes észben tartani, miszerint létezik 3D matrica falra is, ami az optikai illúzió segítségével varázsolja el a nézelődőket.

A lehetőségek tárháza szinte végtelen, hiszen létezik belőle állatos, tájképes, vagy épp autós is, de olyat is vásárolhatunk, amit darabonként kell felragasztanunk és úgy kapunk végül egy látványos képet. Mielőtt azonban egy ilyen mellett határoznánk, alaposan fontoljuk meg, hová is kerül majd. Tudniillik egy ilyen falidekoráció nem illik bárhová és főképp nem passzol akármilyen bútorok, illetve kiegészítők mellé. Ezek egyértelműen extrém díszek, amik csak akkor mutatnak igazán, ha a környezet is hasonlóképp különlegesen van összeválogatva. Ugyanakkor például a modern hálószoba ötletek egyik legjobban alkalmazható eszköze ez, így körültekintéssel nagyon szép eredmények érhetők el.

Falmatrica nappaliba? Így válasszuk ki a megfelelőt!

Az otthon töltött idő java részében a nappaliban tartózkodunk, hiszen itt ülünk össze beszélgetni, tévézni, sőt, sokan még az étkezéseket is itt bonyolítják. Ezért aztán itt a leghangsúlyosabb a falidekoráció szerepe, ezért aztán kulcsfontosságú kérdés, végül milyen szempontok szerint határozunk.

Mindig úgy gondolkodjunk, hogy a vendégeket is itt ültetjük le, ezért aztán nem tanácsos extrém darabok mellett letenni a voksunkat, ahogy az sem szerencsés, ha valamilyen túlságosan vicces szöveget rakunk ki. Az ideális falmatrica nappali téve is diszkrét dekorációként funkcionál, nem túlságosan hangsúlyos, de észrevehető. Egy ilyen darab nem túlságosan hivalkodó és nem vonja el a tekintetet a többi berendezésről, épp ellenkezőleg. Tökéletesen kiegészíti azokat.

A falidekoráció kapcsán is igaz: a kevesebb néha több

A tökéletes minta kiválasztása azonban önmagában csupán fél sikernek tekinthető. Legalább ilyen fontos az is, hogy megtaláljuk az ideális méretet, hiszen egy túlságosan nagy falidekoráció igencsak tolakodó, míg egy apróbb darab szinte elveszik a nagyobb helyiségekben.

Gyakori hibának tekinthető az is, amikor egyszerűen túlzásba esnek és egymás után teszik ki a matricákat, hiszen ez a legritkábban eredményez igényes összképet. Falidekoráció esetében a kevesebb néha több, ezért mindig törekedjünk inkább arra, hogy 1-1 nívósabb darabot helyezzünk el otthonunkban és ne a mennyiségre kerüljön a fő hangsúly. Így garantáltan ízléses lesz a végeredmény tökéletesen elégedettek lehetünk a választott díszítésekkel.