Milyen a jó dolgozószoba?

Milyen az ideális dolgozószoba? Otthonos, motiváló, inspiráló és tökéletesen közvetíti az esztétikus dizájnról megalkotott véleményünket. Ilyen sarkot lehetetlen kialakítani, és amúgy is kicsi a lakás? Mostani bejegyzésünkben rácáfolunk azokra, akik szerint az otthoni munkahely kialakítása költséges, nehézkes és rengeteg energiát emészt fel.

Dolgozószoba ötletek elsőkézből, avagy miért jó otthonról dolgozni

Bosszantó napi dugók, az a bizonyos energiavámpír kolléga, ingerszegény környezet, a főnök éber tekintete. Ilyen és ehhez hasonló negatív körülményt iktatunk ki, ha otthonról dolgozunk. A home-office jelensége a koronavírus járvány óta hazánkban is egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Azonban ahhoz, hogy odahaza is eredményesek legyünk a munkánkban, nem kevés önfegyelem, megfelelő tervezés, szigorú napi rutin, no meg persze a már említett inspiráló környezet is szükséges. Ez utóbbinak kialakításához mutatunk néhány szuper ötletet.

A mi kis külön kuckónk

Ha nincs a lakásban mód egy különálló helyiséget kijelölni dolgozószobának, válasszunk egy olyan sarkot (például a nappaliban), amit munkaállomásként használhatunk. Ideális esetben ez a sarok fürdik a fényben, de a világos színű bútorok is megkönnyítik a munkavégzést, segítik a koncentrációt.

 

Pro tipp: ha a hálószobából vagy a nappaliból kell „lecsípnünk” egy külön kis zugot, viszont ragaszkodunk a külön helyiség érzetéhez, nyugodtan élhetünk a térelválasztó elemekkel: paraván vagy egy e célból használt könyvespolc, tulajdonképpen bármi szóba jöhet. Sőt, ha a dolgozósarok falait más színűre festjük, vagy tapétával borítjuk, már egy funkciójában különálló tér hatását keltjük. S bár nem minden esetben megoldható, törekedjünk arra, hogy a kijelölt szoba vagy sarok csendes legyen, a zajszintet csökkentsük minimálisra.

Apropó, színek! Unalmas a munka? Dobjuk fel azt a színek erejével! Élénkítő piros vagy narancssárga, motiváló zöld és kék? Ezek a színek elűzik a fáradtságot és inspirálóan hatnak az agyműködésre. Ahogy korábban jeleztük, a tapéta is jó választás, ha a dolgozószoba falának dizájnja kerül terítékre. Viszont a tapéták esetében már óvatosabban kell eljárnunk, a túlzottan zsúfolt mintázatú kiegészítők ugyanis elterelik a figyelmet, sőt, hosszútávon akár ingerültté is tehetnek minket.

Célkeresztben a dolgozószoba stílusa

Hagyományos, klasszikus, visszafogottan puritán, elegáns, extravagáns, esetleg kifejezetten „csajos”? Ha a dolgozószoba stílusának kialakítása a cél, vegyük górcső alá a személyiségünket, az egyedi ízlés-világunkat. Ezt ugye a munkahelyen nem feltétlenül tehetjük meg – még egy pont tehát a home-office-nak! Odahaza antik íróasztalon is dolgozhatunk, és senki nem fog felesleges kérdéseket feltenni, ha például a laptop mellett a kedvenc, akár a korábbi utazásainkról készített fényképek díszelegnek.

Amiből nem engedhetünk a dolgozószoba kialakításánál

Egyedi színválasztás, személyre szabott stílusú berendezés. A dolgozószoba ötletek ezen szegmensei az egyedi választásainkon állnak. A minőségből viszont jottányit sem engedhetünk! A napunk jelentős részét töltjük a székünkben, az íróasztal fölé görnyedve, a monitort bámulva. Tegyük mindezt kényelmesen! A minden szempontból komfortos szék alapelvárás a dolgozószoba kialakításánál. Az asztal lehetőség szerint legyen nagyobb méretű, így elkerülhetjük a zavaró zsúfoltságot.

Fény, fény és még több fény

A fentiekben már megjegyeztük, miszerint nagyon szerencsés, ha a dolgozó természetes fényárban úszik. Persze ez nem jelenti azt, hogy egy minőségi asztalilámpára ne volna szükség. Ez különösen abban az esetben releváns, ha késő este is dolgozunk.

Tartsunk rendet!

Rend a lelke mindennek, s valóban, káoszban csak nagyon kevesen tudnak eredményesek lenni a munkájukban. Ahhoz, hogy a dolgozószobában minden a helyén legyen, elengedhetetlen beszerezni néhány jóminőségű tárolót vagy szekrényt, ha van rá lehetőségünk. Ezeknek a tárolóknak a stílusa, kialakítása ideális esetben illeszkedik a szoba dizájnjához, emellett praktikusak és elegendő helyet biztosítanak a dossziéknak, iratoknak, egyéb munkahelyi holmiknak.