Mikor érdemes beltéri hőszigetelő anyagokat használni?

Nem kérdés, hogy otthonunk hőszigetelése az egyik legfontosabb teendő, ami kültéri vagy beltéri hőszigetelő anyagok felhasználásával valósítható meg. Bármelyik megoldás mellett is döntünk sokkal energiatakarékosabbá tehetjük a lakásunkat ezzel jelentősen csökkentve az energiaszámlánkat. Az, hogy melyik hőszigetelési módszert érdemes választani, legfőképpen attól függ, hogy mekkora összeget tudunk rászánni.

A két megoldás között ugyanis az egyik legalapvetőbb különbség az, hogy a beltéri hőszigetelés jóval olcsóbb. Emiatt sokan előszeretettel döntenek mellette, ám mielőtt mi is így tennünk érdemes tisztában lennünk a veszélyeivel is. Ebben a bejegyzésünkben összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat a beltéri hőszigetelésről, illetve a felhasznált anyagokról. Mindenekelőtt arról lesz szó, hogy milyen előnyökkel, illetve veszélyekkel jár ez a módszer, utána pedig sorra vesszük a beltéri hőszigetelő anyagokat is.

Milyen előnyökkel jár a beltéri hőszigetelés?

 

A felújítók azért szokták a beltéri hőszigetelést választani, mert sokkal kevesebbet kell költeni rá, mint a kültérire. Ennek az a magyarázata, hogy egyszerűbb a kivitelezése. Nem kell felállítani állványzatot a homlokzat elé és mivel a benti falak összességében kisebb felületet tesznek ki, ezért kevesebb alapanyaggal is megvalósítható ugyanaz a munka. Ha a lakáson belül hőszigetelünk, akkor el is aprózhatjuk a munkát. Akár helyiségenként is beépíthetjük a beltéri hőszigetelő anyagokat, ha egyszerre mondjuk csak egy kisebb munkát tudunk kivitelezni vagy finanszírozni.

Milyen veszélyekkel járhat?

A belső hőszigetelés első hallásra nagyon kedvezőnek tűnik. Ám mielőtt mellette döntenünk tisztában kell lennünk a veszélyével, ami az egyik legnagyobb ellene szóló érv is egyben. Ez pedig nem más, mint az, hogy ha beltéri hőszigetelő anyagokat használunk, vagyis belülről szigeteljük a lakást, akkor hőhidak alakulhatnak ki a falakon.

A hőhidat másnéven energiaelnyelő lyukaknak nevezzük, ami nagyon találó azt tekintve, hogy elnyelik a meleget ezzel lehűtve a falakat bizonyos helyeken. Mivel a hideg és a meleg levegő állandóan kiegyenlítődésre törekszik, ezért a hideg levegő befelé, a meleg pedig kifelé áramlik. Külső hőszigetelés hiányában a hideg levegő különösebb akadály nélkül el tud jutni a fal közepéig. Amikor találkozik a meleg levegővel kicsapódik a pára és amellett, hogy nedvesedés, esetenként penészesedés is fellép, hőhíd is képződik.

Milyen beltéri hőszigetelő anyagok léteznek?

Az egyik leggyakrabban alkalmazott anyag az EPS vagyis a hungarocell, ami kiválóan alkalmas a falak hőszigetelésére, amennyiben nem éri őket víz, az ugyanis csökkenti a stabilitását és a hőszigetelő képességét. Viszonylag olcsó és könnyű megoldást kínál, ugyanis kedvező áron lehet hozzájutni és a vágása is nagyon egyszerű. Sőt az is előnye, hogy nem szeretik a rovarok, nem hajlamos a gombásodásra, tűz esetén pedig nem kap lángra.

Az XPS polisztirol nagyon hasonló a hungarocellhez, ám teljesen másképp történik a gyártása. Ennek köszönhetően több pozitív tulajdonsága van, viszont drágább is. Kiváló hőszigetelő képességén túl az is mellette szól, hogy ellenáll a fagynak és taszítja a vizet, tehát a nedvesedésre hajlamos helyiségekben is alkalmazható. Mindemellett pedig a mechanikai erőhatásoknak is ellenáll.

Az üveggyapot szintén egy nagyon kedvelt hőszigetelő, aminek az alapját üvegszálak adják. A belőlük kialakított tekercsek, táblák kiválóan alkalmasak a falak hő- és hangszigetelésére. Amellett, hogy taszítja a vizet, nem éghető és jó páraáteresztő képességgel rendelkezik. Az egyetlen érv, ami ellene szól az az ára, ugyanis ez az egyik legdrágább alapanyag.

Látható tehát, hogy a beltéri hőszigetelő anyagok is remek megoldást tudnak nyújtani, ha azt szeretnénk, hogy az otthonunk energiatakarékosabb legyen. Ugyanakkor fontos tudni azt is, hogy a beltéren kialakított hőszigetelés nem teljesen veszélytelen. A falak külső felülete a szigetelőanyag híján ugyanis könnyen át tud hűlni, aminek következtében hőhidak alakulhatnak ki.