Miért népszerűek a ventilátorok? A plafon ventilátor és modernebb társai

A plafon ventilátor sokáig csak az amerikai filmekből volt ismerős hazánkban, de egy ideje egyre népszerűbbé válik. Ez nem meglepő, hiszen rendkívül praktikus eszköz a helyiségek levegőjének hűtésére. Van, aki a légkondicionálókra esküszik a forró nyári napokon, de sokaknak egy jó ventilátor is elég ahhoz, hogy jobban érezzék magukat a lakásban.

A ventilátorok azért is népszerűek, mert sokkal olcsóbbak, mint egy légkondi, megakadályozzák, hogy a helyiségekben a hideg-meleg levegőzónák kialakulását, egyes típusaik pedig könnyen mozgathatóak. Emellett a helyiségek berendezésének szerves részét képezhetik, hiszen sokféle stílusú szerkezetből választhatunk, legyen szó fémből vagy műanyagból készített modellekről.

 

A modern készülékek már távirányítóval is működtethetők, sőt, olyat is találunk a piacon, ami mobiltelefonos applikáció segítségével akár távolról is beindítható. Ez utóbbi segítségével már a hazaérésünk pillanatára felfrissülhet a szoba levegője.

A plafon ventilátor előnyei

Aki szereti az amerikai filmeket, sokszor láthatott a szobákban plafon ventilátort. Szerencsére már hazánkban is kapható ilyen szerkezet önmagában, hagyományosabb csillárral vagy ledes világítótesttel egybe építve, ez utóbbi kettő – ha lehet ezt mondani – a legpraktikusabb választás.

Maga a ventilátor felhelyezése igényel némi szerelést, esetenként a fúrógépet is be kell vetni. Az eredmény azonban egy igencsak helytakarékos megoldás lesz, hiszen a mennyezet alatti terület amúgy is kihasználatlan légtér. Az elhelyezkedésének köszönhetően ez a fajta ventilátor nem egy irányba, fókuszáltan fújja a levegőt, az egész szobát hűti a plafon alá szoruló melegebb levegő eloszlatásával.

A plafon ventilátorok sebessége általában 2-3 fokozattal változtatható, a szerkezet stílusát tekintve a moderntől az elegánsig mindenféle kapható, érdemes a szoba berendezéséhez illőt választani. Az eszköz előnyei mellett azonban van egy hátránya is, mégpedig az, hogy minden helyiségbe kell belőle egy-egy darab, mivel ez a szerkezet nem mozgatható. A ventilátorlapátok tisztán tartása is okozhat némi fejtörést, mert a portalanításhoz rendszeresen létrára kell mászni.

A padló ventilátor bárhol bevethető, ahol szükség van rá

A plafon ventilátor fix beépítésével szemben a padlóra helyezhető ventilátorok könnyen mobilizálhatók, áthelyezhetők egyik helyiségből a másikba, de akár más épületbe is átvihetők. A padló ventilátor sok gyártó terméklistáján szerepel, stílusát tekintve a modern lakásokba illik leginkább. A különböző ventilátor típusok közül ez az egyik leginkább helyigényes változat, mivel állványzata viszonylag nagy.

Mivel ezek a szerkezetek fémből készülnek – a ventilátorlapátok is -, az átlaghoz képes kissé zajosabbak egy idő után. Ahogy a plafon ventilátor, ez a típus is több fokozatban keveri a levegőt, de mivel stabil állványon helyezkedik el, egy irányba tolja a levegőt. Amennyiben szeretnénk megváltoztatni a ventilláció irányát, nekünk magunknak kell arrébb helyezni a padlón.

A pára ventilátor különleges igényeket is kielégít

A harmadik, közkedvelt légkeverő típus a pára vagy párásító ventilátor. Ez a szerkezet a legforróbb és legtikkasztóbb nyári napokon is enyhülést hoz, hiszen a víztartályába töltött víz porlasztásával csökkenti a hőérzetet. Ez a fajta ventilátor szintén több fokozatban keveri a levegőt és maga a szerkezet feje is forgatható előre megadott programok segítségével.

Lakáson belül érdemes arra figyelni a használata során, hogy a készülékből távozó vízpára milyen felületre érkezik, például a lakástextíliáknak nem tesz jót a nyirkos nedvesség. De ugyanez a helyzet az értékes fából készült bútoroknál vagy padlóburkolatnál is. A pára ventilátort rendszeresen mentesíteni kell a vízkőtől, még akkor is, ha desztillált vizet használunk a feltöltéshez.

Az ilyen típusú ventilátorok remek szolgálatot tesznek a teraszon is, hiszen a finom vízpermet ott is eléri a célját. A pára és padló ventilátorok lapátjainak tisztítása viszonylag egyszerű, hiszen könnyedén elérhetőek.