home-office

Iroda design ötletek, avagy a home-office varázsa

A digitális világ korát éljük. A modern élet számos előnnyel jár, többek között azzal is, hogy, ha úgy hozza a sors, akár otthonról is dolgozzunk. Az idehaza is az angol nevén emlegetett home-office jelenség kényelmes megoldás azoknak, akik valamilyen oknál fog nem tudnak nap, mit nap bejárni a munkahelyükre. Ez az ok lehet bármi, egy nagyobb balesetben elszenvedett sérüléstől kezdve, a kismamaságon keresztül, egészen a távolság kérdéséig. Ha a munkamorál és a gyors Wifi kapcsolat megvan, semmi sem áll az utunkba! Vagy mégis?

Az igazság az, hogy ahhoz, hogy otthonról is eredményesen tudjunk dolgozni, meg kell teremtenünk az iroda-hangulatot. Ez a nagyobb családi házak esetében megoldott, hiszen könnyen ki tudunk nevezni és berendezni egy arra alkalmas szobát dolgozószobának.

De mi a helyzet a kisebb lakásokkal?home-office

Mi mutatunk néhány frappáns trükköt arra nézve, hogyan tudunk igazi kis lakályos, motiváló és energetizáló dolgozó-kuckót kialakítani, ráadásul filléres megoldásokból. A home-office egyik legnagyobb hátránya az igazi irodákkal szemben, hogy az otthoni környezet minden, csak nem ingerszegény. Az, ha semmi sem tereli el a figyelmünket, eredményességre vezet, ám sajnos odahaza könnyű belecsúszni a „csak még ezt a részt megnézem a kedvenc sorozatomból”-ba, vagy a „lecsekkolom, mit posztolt ki az ismerősöm a facebook-ra”-ba, így a munkára szánt idő könnyen elúszik. Az irodában természetesen a főnök árgus szeme előtt erről szó sem lehet!

 

Éppen ezért, ha odahaza dolgozunk, a mini-irodánkat próbáljuk meg távolabbra kalibrálni az említett elektronikus eszközöktől, lehetőleg ablak elé téve az íróasztalt. A szép kilátás ösztönzőleg fog hatni a hatékonyságunkra is. Használjuk ki a kis beugrók nyújtotta fantasztikus lehetőséget a lakásban! Valóban, nem szükséges nagyban gondolkodnunk, hiszen a munkához az asztalon, az azon helyet foglaló laptopon és a kényelmes széken kívül nem kell más semmi.

Éljünk a home-office lehetőséggelhome-office

Ha valóban nagy helyszűkében szenvedünk, a lehajtható íróasztalok tökéletes választásnak fognak bizonyulni. A design tekintetében törekedjünk a minimálisra, és ne halmozzunk fel figyelemelterelő tárgyakat az asztalunkon. A kirívó dekoráció elkerülése persze nem jelent egyet az unalmas térrel. A kutatások bebizonyították, hogy a fekete-fehér mintájú dekor-elemek segítenek összpontosítani, így abban az esetben, ha e stílus jegyében vásárolunk néhány mutatós képet, egész nyugodtan kitehetjük azokat a falra. Abban az esetben pedig, ha nem áll lehetőségünkben máshogy elkülöníteni a munkateret, éljünk a színek erejével! Az íróasztal mögötti falrész kihangsúlyozása optikailag különválasztja a teret, így úgy tűnik, hogy elszeparált irodában ülünk.

A fal színét illetően széles spektrumú kínálat közül válogathatunk. Sokan preferálják a szürkét, hiszen az nyugtat, de olyan személyek is akadnak szépszámmal, akik inkább a vérpezsdítő narancssárgát vagy pirosat választják a home-office háttereként. Apropó, háttér! Amennyiben van a lakásban egy nagyobb könyvespolc is, azt kis leleményességgel könnyen alakíthatjuk ki a személyre szabott irodánk díszleteként. A könyvek a tudás kézzel fogható megnyilvánulásai, így garantáltan jót tesznek a munkamorálnak is.