Fények és tükrök a lakásban-ezért fontos a világítás tervezése

A fény fontos része életünknek, ezért a természetes napfény kiegészítésére hivatott mesterséges világítás tervezése nagy figyelmet igényel. Az optimális világítás kialakítása, a lámpák kiválasztása azonban nem könnyű feladat, még akkor sem, ha egyszerű átalakítást vagy felújítást tervezünk. A kereskedelemben a választék óriási, a világítás technológiája folyamatosan fejlődik és a trendek is időről-időre változnak.

A jó világítás tervezése azért fontos, mert segíti az otthoni munkavégzést , biztonságossá, kényelmesebbé teszi életünket, hogy teljes mértékben élvezhessük otthonunkat. Érdemes elgondolkodni a mostanában divatos világítási megoldásokon is: vannak olyan helységek, ahol a fény szabályozása, vagy a szín változtatásának lehetősége, esetleg az egyedi programozás, személyre szabás fontos szempont lehet.

Fürdőszobai világítás

A fürdőszobai világítás kulcsfontosságú szerepet tölt be a pihentető, regeneráló fürdőzés, és a romantikázás során. Ezen felül a fürdőszobában a megfelelő minőségű általános, és kiegészítő világítótestek azok, melyek a mindennapi rutinunkhoz elengedhetetlenek. Nem az arcunk minél kedvezőbb megvilágítását kell szem előtt tartanunk, hanem azt a fürdőszobai világítást kell választanunk, mely a valóságot mutatja meg sminkelés, borotválkozás során, hisz a szépséghibák kijavításához gondosan megtervezett, minőségi világítás tervezése szükséges.

Tükörvilágítás

 

A tükörvilágítás elhelyezése akkor tökéletes, ha minden oldalról körülveszi az arcot a fény, minimális árnyékot vetve az áll alatt, a szem, arc, és a homlok körül. A sminkelésnél, borotválkozásnál, fésülködésnél az arcnak minden részét jól kell látnunk, fontos, hogy észrevegyük bőrhibáinkat. Kerüljük a mennyezetre szerelt lámpatestet, mint egyedüli világítási megoldást. A világítás tervezése során kombináljuk a tükör-, és hangulatvilágítással. Ideális, a tükör két oldalán elhelyezni a lámpatesteket, minél hosszabban, így jobban megvilágítja arcunkat. Szereljük a falra-, szekrényre-, tükörre, vagy a tükör felület alá, rejtett fényként.

Előszobatükör

A tükör kiválasztásánál lényeges szempont a lakás mérete, ugyanis használatával szinte minden helyiség térérzete növelhető. Egy nagyobb méretű fali tükör egy kisebb helyiségbe remek választás lehet, és segítségével azonnali hatást érhetünk el. Előszobába érdemes olyan tükröt választani, amely vékony gumi peremmel és stabil rögzítővel rendelkezik, ez megvédi a tükörlapot a fizikai behatásoktól. Ide érkezik elsőként a vendég, a szerettei, s az előszoba nyújt elsőként biztonságot az otthonába belépve.

Milyen a jó fali tükör?

  • Élethű tükörképet mutasson: ez az egyik alapvető funkció, így lényeges az elhelyezése is. Ügyelni kell arra, hogy a tükör magasságának a meghatározásakor a tükörkép pontosan azt mutassa amire kíváncsi. Próbálja ki melyik magasság az Ön számára a legoptimálisabb mielőtt felfúrja!
  • Növeli a térérzetet: megfelelően elhelyezve optikailag növeli a kis alapterületű helyiségek méretének az érzetét.
  • Díszít: a látvány mellett stílust is kölcsönöz a szobának, és egy jól megválasztott tükör egységesíti az enteriőrt.

Előszoba világítás

Az előszobában uralkodó hangulat és energia nagymértékben függ attól, hogy pontosan milyen stílusú, formavilágú és színvonalú lámpákat alkalmaz. Mondhatni a lámpák legalább akkora szerepet játszanak az összhatás tekintetében, mint például a bútorok vagy a festés. Éppen ezért időről időre nem is árthat átgondolni az előszobai lámpák cseréjét. Elvégre több tényező egyszerre is indokolhatja akár az ilyen jellegű váltást. A modernebb előszobai világítás tervezése rendszerint gazdaságosabb, miközben szebb és hatásosabb is. A megfelelő előszobai világítással könnyen teremthet meleg, kényelmes helyet otthonában. Az előszobai általános világításhoz használatos lámpatesteknél ideális esetben egyszerre érvényesül az esztétikum és a funkcionalitás. Vagyis a mennyezeti lámpa szolgáljon praktikus kellékként a megfelelő fényviszonyok kialakításához, ugyanakkor ne legyen túl hideg fényű. Inkább a bensőséges hangulatot segítse megteremteni.