Az egész alakos tükör helye a lakásban

Egy egész alakos tükör kötelező eleme a berendezésnek, mivel így tudjuk ellenőrizni kinézetünket, mielőtt kilépünk a lakásból vagy vendégeket fogadunk. Ráadásul egy jól megválasztott, nagyméretű tükör nemcsak praktikus, de a lakás dísze is lehet! Nincs mit tagadni, kicsit mindannyian hiúk vagyunk, a tükör pedig évezredek óta kiszolgálja ezt a tulajdonságunkat.

Persze, tulajdonképpen az ősemberek is használtak természetes tükröződő felületetek – például a tavakban, edényekben felgyűlt vizet, de az első tükrök időszámításunk előtt 6000 táján készültek Anatóliában. Ezek természetesen még nem úgy néztek ki, mint a mai, modern darabok, csiszolt obszidiánból készültek. Emiatt persze nem volt egész alakos tükör, a használt darabok mérete is kicsi volt, kézben tartották őket.

 

Később már csiszolt fémből készült tükrökben nézegették magukat a gazdag hölgyek, de ezek igen hamar homályosság váltak, így használhatatlanok lettek. Az időszámításunk előtti első században kezdtek csak Rómában és Libanonban azzal kísérletezni, hogy a fémtükröket üveggel vonják be.

Muszájból indult hódító útjára a keretes tükör

Idővel a tükrök egész Európában elterjedtek, és a 16. századra Velence vált az ismert világ tüköruralkodójává. Ekkor már sok gazdag házban volt egész alakos tükör, ami hihetetlenül drága volt, ráadásul előállítása során a készítők mérgező gázokat szívtak be. Ekkortájt a keretes tükör inkább praktikus okokból alakult ki, hiszen máshogy nem tudták a falra vagy az állványra erősíteni a nagy, foncsorozott üveglapokat.

E kénytelen szükségből azonban az asztalosok profitáltak, hiszen az egész alakos tükör iránt érdeklődők csodásan és aprólékosan faragott, esetenként aranyozott keretekre vágytak. A legtöbb modern keretes tükör már inkább letisztult stílusú, de még mindig kedveltek a különleges megoldások, melyek a régmúlt időket idézik.

A fazettás tükör a legkülönlegesebb keretes tükör

Az ipari forradalom természetesen a tükörgyártást is elérte, hiszen egyre nagyobb szükség volt erre a termére. Mostanra már a legkisebb, zsebméretű daraboktól kezdve, melyek egy púderes dobozba is beleférnek, hatalmas méretű tükörlapokat egyaránt találhatunk a piacon.

A fazettás tükör azonban a modern megoldások közül is kitűnik, nemcsak szépsége, de különleges hatása miatt is. A fazetta önmagában felületi csiszolást jelent, mely 5-45 milliméter szélességben végezhető el körbe a tükör felületén. A csiszolt felület szélessége attól függ, hogy milyen vastag maga a tükör anyaga. A fazetta egyfajta keretet is ad a tükörnek, akár a formáját is megváltoztathatjuk kicsit ezzel a technikával.

A fazettás tükör ideális választás a fürdőszobákba, ahol a pára lecsapódik a hűvösebb felületeken, így a tükrökön is. Ha azonban keret van a tükör körül, a pára miatt könnyen megtelepedhet az apró résekben a penész. Nem kell azonban a sima tükörből elkészíteni a fazettát. Több gyártó kicsit megbolondítja a végeredményt azzal, hogy színes tükörelemekkel csiszolja össze az eredeti tükröt, ami így még látványosabbá válik.

Hol van az egész alakos tükör ideális helye a lakásban?

Mivel hazánkban viszonylag ritka az öltözőszoba, sokan szerint ott van az egész alakos tükör helye, ahol öltözködnek, tehát a hálószobában. Tény és való, hogy egy, a berendezéshez tökéletesen illő tükör pazar kiegészítője lehet a szobának. Ha azonban nincs elég hely arra, hogy egy állványon álló, keretes tükör kerüljön a helyiségbe, akkor marad a szekrényajtó felülete, melyre a gyártók helyezik fel az üveglapot. Ha ez sincs – mivel már nem olyan drága a tükör –, akkor ma már saját kezűleg is felragaszthatunk egy egész alakos tükörlapot a megfelelő ragasztóanyaggal.

Hálószoba helyett inkább előszoba?

Ahogy a tükörgyártás fejlődött, úgy lett képes az ipar egyre nagyobb, szinte törhetetlen tükörlapokat készíteni. Ezekből pedig már nemcsak dekorációs elemeket, de akár az előszobában is jól szolgáló gardróbszekrényekre rakható tolóajtók is készülhetnek. Az egész alakos tükör ezáltal ott is jogosan van jelen, ráadásul optikailag nagyobbnak mutatja az általában szűkös előtereket.