A szabályos lépcső készítés tudománya

A lépcső készítés az egyik legfontosabb feladat a házépítés vagy házfelújítás során. Szinte nincs is olyan épület, ahol ne lenne lépcső. Van, ahol az udvaron van néhány fokos emelkedő, de sok esetben bent is találkozunk velük, amikor szeretnénk felmenni az emeletre, a padlásra vagy le akarunk jutni az alagsorba. Bárhogy is legyen, a lépcső használata csak abban az esetben lesz megfelelő számunkra, ha precíz tervezés és kivitelezés eredményeként jön létre. Laikusként meglehet, hogy fogalmunk sincs mennyi előírást, méretszabályt kell szem előtt tartani a kialakításakor.

A lépcső szerepe

A lépcsők hasznosságát nehezen lehet megkérdőjelezni. Feladata, hogy a különböző magassági szinten lévő helyiségeket, tereket összekösse és könnyen megközelíthetővé tegye. Csak kevesen tudják, hogy 3 lépcsőfok esetén beszélünk lépcsőről. Mivel függőleges közlekedési utat hozunk létre velük, ezért nagyon fontos, hogy a lehető legkisebb erőfeszítéssel tudjunk haladni rajtuk. Ugyanilyen lényeges az is, hogy a használata biztonságos legyen a fiatalabb és az idősebb korosztálynak egyaránt. Ezeket a tényezőket minden esetben figyelembe kell venni, amikor a kültéri vagy beltéri lépcső készítés kerül napirendre.

Lépcsőformák és lépcsőméretek

 

A lépcsők számos különböző formában készülhetnek. A leggyakoribb típusok: egyenes karú, húzott fokú, csiga- és körlépcsők. Ezek mellett vannak lebegő lépcsők, galéria lépcsők, udvari lépcsők is. Előfordulhat, hogy az épület jellege és egyéb adottságok miatt nincs sok választási lehetőség. Minden más esetben a háztulajdonos döntheti el, hogy milyen formájú lépcsőre tart igényt. Amennyiben a lépcsőfokok sorát pihenő szakítja meg, akkor kétkarú lépcsőről beszélhetünk. A pihenők számától függően, megkülönböztetünk három-, négy- vagy több karú lépcsőt.

Létezik úgynevezett negyedívelt fajta is, ez esetben 90 fokban fordul, azaz ívelődik. A körlépcsőt onnan ismerhetjük fel, hogy kör alakú, középen pedig orsótérrel rendelkezik. Végül pedig meg kell említenünk a csigalépcsőt is, ami manapság már kevésbé kedvelt forma. Ez lényegében egy olyan körlépcső, aminek egyetlen orsója van, erre vannak szépen “felfűzve” a lépcsőfokok. A fokok szélessége, mélysége adott, ehhez tartani kell magunkat a lépcső készítés során.

A kényelmes használatot a meredekségi arány határozza meg. Az otpimális értéket Francois Blondel, francia építész állapította meg már több mint 300 éve. Ezt az adatot használjuk a modern lépcsők megépítése esetén is. A lépéstávolságunk emelkedőn 60-65 cm, átlagolva 63 cm. A fokok precíz kialakításához ismernünk kell a fellépési magasság fogalmát is. A fellépési magasság az egyik lépcsőfok fellépő felületétől a következő lépcsőfok fellépő felületéig tartó függőleges méret. A lépcsőméretek tekintetében három különböző kategóriát különböztetünk meg:

1 csoport: lakóépület legfeljebb két lakással

2 csoport: pince és hobbicélú helyiségek lépcsői

3 csoport: padláslépcsők.

A törvényi előírás szerint, a lépcsőfok méretet 2m + sz = 60-64 képlet alapján kell meghatározni, ahol az M a fellépési magasság, az SZ pedig a belépési szélesség. A lépcsőfok magassága 17 cm, de bizonyos esetben nem lehet nagyobb, mint 15 cm. Az időszakosan használt helyiségek elérésére szolgáló lépcsők esetében, a fokmagasság legfeljebb 20 cm lehet.

A lépcsők szerkezetére vonatkozó előírások

Minden egymáshoz csatlakozó, eltérő magassági szinten lévő térhez lépcsőt kell készíteni. A lépcső első foka nem lehet közvetlenül ajtó mellett. Amennyiben pihenő is kialakításra kerül, annak mélysége karszélességgel legyen azonos. 18 fok után minden esetben be kell illeszteni egy pihenőrészt. A lépcső készítésben nagy szerepe van az úgynevezett járóvonalnak. A fogalom egy képzeletbeli vonalat jelent, ami a lépcsőfokok közepén fut a fogódzó magasságában. A lépcsőfokok ennek mentén vannak “elhúzva”. Fontos szabály, hogy a járóvonalon csak azonos magasságú lépcsőfokok lehetnek. Ez alól csak az időszakos használatú építmény­szintre vezető, illetve az utólag épített lépcsők jelentenek kivételt. A lépcsőt szegélyező korlátnak legalább 90 cm magasnak kell lennie. A szabályokat a lépcső készítés és a lépcső felújítás alkalmával is be kell tartani.