A modern építészet égkövei Londonban

London. Nincs még egy hely ezen a kerek világon, ahol ne férne meg egymás mellett oly csodásan az ódon és a modern, mint ebben a városban. Bizony, London tipikusan az a hely, ahol otthon érzi magát a klasszikus konstrukciók szerelmese, és amiért rajong a modern építészet csodálója is. London a régi illatú, utánozhatatlan hangulatú, kissé dohos kocsmák – vagy, ahogy a helyiek nevezik, pubok- és az ég fennkölt magasát meghódítani vágyó, büszke és lélegzetelállító felhőkarcolók hazája. Az ide látogatóknak mindkét véglettel érdemes megismerkedni, ha szeretnének kerek képet kapni arról, milyen is a szóban forgó világváros valójában.

Klasszikus és modern épületek

E rövid cikkben ejtünk néhány szót és felhozunk egy-két példát mind a klasszikus-, mind a modern építészet remekeire. Nos, ha Londonra gondolunk, az első dolog, ami minden bizonnyal az eszünkbe jut, a Big Ben, de a Buckingham palota és a London Bridge szintén mindenki számára ismert jelképei a városnak. Az évente ide látogató többszázezer turista garantáltan nem hagyja ki az iménti csodás épületek melletti fotózást. Persze e rövidke felsorolás még korántsem teljes: a hatalmas méretekkel rendelkező city tele van csodás középkori kastélyokkal, szemet gyönyörködtető kertekkel és patinás épületekkel, csak győzzük azokat felfedezni! Szerencsére azok sem maradnak látnivaló nélkül a nyaralás során, akik inkább a modern építészet szerelmeseinek vallják magukat. Ott van például a világviszonylatban is az egyik legzseniálisabb építmény, a London Eye, ami tulajdonképpen nem más, mint egy hatalmas, 400 láb magas óriáskerék.

Különleges építmények

A London Eye, a modern építészet egyike remeke, negyven kabinnal működik, amely egyesével 25 embernek tud helyet biztosítani. Egy kör az említett óriáskerékkel kb. 30 percig tart, de az élmény, amit e rövid utazás alatt kapunk, felbecsülhetetlen. Aki teheti, próbáljon este felszállni a London Eye-re, ugyanis a fényárban úszó nagyváros madártávlatból egyszerűen pompás és feledhetetlen. 2001-ben kezdték el építeni a modern építészet másik ismert remekét, a Gherkin felhőkarcolót, amit formája miatt a legtöbben Az Uborkának hívnak. Bárhogy is nevezzék, kétségtelen, hogy az épület egyediségével és lenyűgöző kialakításával elképesztően hat mindenkire.

Felhőkarcolók

Érdekesség, hogy a Gherkin legmagasabb pontján van egy étterem, ami lassan forog, így kínál pompás kilátást a finom italok és ételek mellé. A modern építészet következő londoni képviselője a Skygarden, azaz Égikert – no, nem a Trónok Harcából ismert kastély. A szóban forgó 35 emeletes felhőkarcolót 2009-ben kezdték el építeni, és már a születése pillanatában megosztotta az embereket. Igaz, ami igaz, a Skygarden formája nem hétköznapi (alulról szemlélve olyan, mintha éppen rádőlni készülne az emberre), lehet szeretni vagy nem szeretni, de az vitathatatlan, hogy az Égikert valóságos égköve a mai modern építészetnek. Amennyiben teheti, látogassa meg a britek csodás fővárosát legalább egyszer az életében – higgye el, a híres épületek fergeteges sokfélesége láttán garantáltan nem jut majd levegőhöz!