A magasított ágy előnyös tulajdonságai

Nem túlzunk, ha kijelentjük, a magasított ágy az elegancia és a praktikum remekbeszabott iskolapéldája: olyan lakáselem, amely az adott háztartás paramétereitől, stílusától függetlenül mindegyik hálószobában pazarul mutat.

De miért is szeretjük annyira a magasított ágyakat?

Ha az otthonunk minden szempontból igényes berendezése a tét, számos tényezőt kell figyelembe vennünk, beleértve az esztétikai szempontokat, a funkcionalitást, no meg persze a kényelmet. Ha van lakberendezési elem, ami e három tényezőt tökéletesen kombinálja, akkor az a címszereplő speciális kialakítású fekhely, ami egyébként jóval több holmi egyszerű alvóhelynél: a hálószoba fókuszpontjaként még a legpuritánabb teret is dizájnossá varázsolja.

Magasított franciaágy – funkció és stílus

Ha már a hálószoba központi eleméről beszélünk, érdemes megemlíteni, hogy az ágyak kategóriájában igazi nagyágyúnak (s így közönségkedvencnek is) számító franciaágy magasított kialakításban olyan bútordarab, amelyről aztán tényleg nem beszélhetünk másként, csakis szuperlatívuszokban. A franciaágyak ezen típusa a szerényebb paraméterekkel rendelkező hálószobák esetében is jó szolgálatot tesz: okos kialakításuknak köszönhetően ugyanis vizuálisan növelik a teret.

Magasított ágy tárolóval

 

Amennyiben a magasított fekvőhely tárolóval is el van látva, a praktikusság terén támasztott elvárásainkat is kipipálhatjuk. Manapság ugyanis keveseknek adatik meg az a luxus, hogy grandiózus méretű hálószobával rendelkezzenek – viszont a rengeteg holmit valahol tárolni kell. Igen, alapvetően erre valók a szekrények, gardróbok, de mi a helyzet azokkal a nem szezonális darabokkal, amelyeknek nem tudunk az aktuálisan viselt ruhaneműk között kényelmesen helyet biztosítani, az ágyneműről már nem is beszélve.

Nos, ezen ruhák, kiegészítők okos és praktikus tárolását hivatottak szolgálni a tárolóval ellátott magasított ágyak. Speciális formatervezésüknek köszönhetően gyakorlati megoldásként funkcionálnak, ami különösen azoknál a háztartásoknál jön nagyon jól, ahol a lakók eleve helyszűkével küzdenek. S egyébként is, a tárolós ágyakkal sokkal könnyebb megteremteni és megőrizni a rendet a hálószobában.

Választék van bőven! És itt most elsősorban nem feltétlenül a dizájnra értjük, bár tagadhatatlan, hogy az esztétikai jegyek változatosságának vonatkozásában is el vagyunk kényeztetve. Nem, mi itt most a tárolók kialakításának sokszínű kavalkádjáról beszélünk, hiszen az ágy ezen szegmensét (is) abszolút a személyes igényeinkre hangolhatjuk. Egy nagy-, vagy több kisebb részre osztott tároló? Kisebb-nagyobb kihúzható fiókok? A hálószobában rendelkezésre álló hely alapján érdemes kiválasztani a megfelelő tárolóval ellátott modellt.

Kényelmesebb, a magasított ágy? Természetesen!

A tapasztalatok azt mutatják, a magasított fekhely az egészségünk vonatkozásában is jelesre vizsgázik. Hogyan lehetséges mindez? Nos, mivel eleve „magasabban” vagyunk, a reggeli, ágyból való kikászálódást is könnyebben megejthetjük, mintha egy alacsonyan fekvő ágyról kellene felállnunk. A magasított kialakításnak hála a lefekvéskor és a felkeléskor kevesebb megterhelés hárul a hátizmokra és az ízületekre, ami különösen az idősebb generáció képviselőinél nyújt felemelő kényelmet.

Beszéljünk egy kicsit a dizájn terén támasztható elvárásokról is

Igen, a magasított ágy kényelmes, praktikus, sőt, még az egészségünknek is jót tesz – emellett pedig elképesztően szemet gyönyörködtető is! Mint egy komfortos „pulpitus” emelkedik ki a hálószoba berendezéséből, vonzva a tekintetünket, feltéve persze, ha eltaláltuk az ideális dizájnt. Aggodalomra természetesen semmi ok, ez sem ördöngös feladat.

A siker kulcsa abban áll, hogy a kiszemelt ágy dizájnja, kisugárzása illeszkedjen a tér már kialakított atmoszférájához, és tükrözze a személyiségünket. Ahogy a tárolók kialakításánál, e téren sincs félnivalónk, a piacon számtalan különféle stílusú, anyaghasználatú ágyat találunk, csak győzzünk válogatni a széles spektrumot bejáró palettáról.

Végszó: kell ez nekünk? Még szép, hogy kell! A magasított ágy kényelme és az extra tárolóhely az otthonunkat szebbé, rendezettebbé, praktikusabbá teszi.