A lépcső készítés különleges esetei, akadálymentes közlekedés kialakításakor

A lépcső készítés nem éppen az a feladat, amelybe gyakran fogunk bele magunk is: általában szakemberre bízzuk a kivitelezést, amit természetesen nem is teszünk rosszul, ha nem érzünk magunkban kellő affinitást a dologhoz vagy nincs benne tapasztalatunk. Léteznek csináld magad módszerek, de ezek legfeljebb egy egyszerűbb kerti lépcső vagy egy lépcső felújítás esetén javasoltak. Mire is kell figyelni egy lépcső tervezése és készítése során? Mire kell figyelni a lépcső megtervezése során?

Egy több szintes ház esetén a lépcső készítés adja magát, általában már az elején megtervezik és építkezéskor kialakítják. Lehet azonban, hogy később beépítenénk a padlásteret, ami után már egy létra nem lesz elég a közlekedéshez vagy éppen galériát tervezünk kiépíteni. Egy beltéri lépcső alapvetően fogja meghatározni az egész belső teret. Ezért már a tervezésnél figyelni kell arra, hogy a felhasznált anyagok, a lépcső kialakítása ne csak illeszkedjen az adott helyiséghez, hanem esztétikailag is mutatós darab legyen. Nincs ez másképp a kinti lépcsők esetében sem, bár ezeknek utólagos kiépítésére vagy átalakítására ritkábban kerül sor.

Hogyan történik a lépcső készítés?

 

Akár kültéri, akár beltéri lépcső esetén sem kevésbé fontos szempont a biztonság. Ehhez az első lépés a pontos a tervezés, a szükséges lépcsőfokok számának, azok magasságnak kiszámítása vagy a lépcső alaprajzi helyigényének felmérése. El kell döntenünk, hogy szeretnénk-e pihenőt vagy lépcsőfordulót, szükség lesz a korlátra. Ha akadálymentes lépcső kialakításán gondolkodunk, akkor bizonyos típusok esetén 180 centiméter magasság esetén egy pihenő közbeiktatása lesz szükséges. A lépcső készítés alapja tehát a pontos tervrajz. A kivitelezés során ehhez nagyon szigorúan kell tartani magunkat, a legkisebb eltérés is nagyban befolyásolhatja a lépcső későbbi teherbíróképességét. Ha rámpa felszerelését is tervezzük, azt minden esetben bízzuk szakemberre. Pár lépcsőfok szintkülönbség még könnyen és biztonságosan áthidalható, egy magasabb lépcső esetében már szükség lesz a komoly szakértelemre.

Lehetséges a lépcső készítés házilag?

Ha nem szeretnénk mással végeztetni a lépcső készítést, alapvetően két lehetőségünk van. Ha megvan a kellő érzékünk, tapasztalatunk és időnk, természetesen semmi akadálya annak, hogy mi magunk végezzük el a feladatot. A tervezéshez alapvető ismeretek szükségesek ugyan, de már léteznek olyan programok, amelyek a szükséges paraméterek, adatok megadása után elvégeznek minden fontos számítást, mint a szükséges lépcsőfokok számát vagy egyes lépcsőfokok magasságát. A pontos kivitelezés viszont nagyon fontos, így tényleg csak a kellő hozzáértés birtokában fogjunk bele.

Ha mindenáron érdekel minket a lépcső készítés, akkor érdemes valamilyen egyszerűbb kültéri lépcsővel kezdeni. Egy kerti tömbkő vagy térkő lépcső viszonylag egyszerűen és kellően biztonságosan elkészíthető. Másik megoldás a készen vásárolt lépcső lehet. Egyes szakáruházak kínálatában széles választékban érhetőek el beltéri, kültéri vagy melléklépcső változatban. Természetesen bonyolult, pihenővel is ellátott darabokra nem kell számítani. De egy egyszerűbb csigalépcső, helytakarékos lépcső vagy fordulós beltéri lépcsőrendszer akár még online is beszerezhető.

Lépcső felújítás: hogyan fogjunk bele?

A lépcső felújítás, különösen, ha csak esztétikai okból szükséges, egy fokkal egyszerűbb feladat, de természetesen ennek is különböző mélységei vannak. Egy idő után a sokszor igénybe vett lépcsőkön meglátszik a rendszeres használat, elkophatnak, karcolódhatnak vagy egyéb módon sérülhet a burkolat. Ha nagy hibát nem vétünk, a lépcső statikáját jó eséllyel nem fogjuk befolyásolni. Egy járólappal burkolt lépcső felújítása esetén például a burkolat cseréjét a szokásos módon kell elvégezni, fa lépcsők esetén lehetséges, hogy egy csiszolás és újralakkozás is megoldja a problémát. Az interneten számos praktika érhető el ezzel kapcsolatban, de ha bármiben is bizonytalanok lennénk, kérjük szakember segítségét!