lakberendezési stílusok

A lakberendezési stílusok kavalkádja egyszerűen őrületes!

Az életben az a legszebb, hogy változatos és színes, így ki-ki a saját egyéni ízlés-világa függvényében tökéletesen kiteljesedhet, legyen szó a megjelenés apró szegmenseiről, a frizura választásról vagy a lakberendezés lehetséges módjairól. Jelen cikkünk fő témája a lakberendezési stílusok sokszínűsége. Manapság a végtelen szabadság korát éljük, aminek tükrében nem lehet egyetlen egy stílust kiválasztani a sok közül, mondván, „ez a követendő példa, ez a standard.”

A lakberendezést a saját személyiségünk át-meg átszőheti, így alkotva meg azt az egyedi atmoszférájú otthont, ami nemcsak kellemes vagy praktikus, de párját ritkító is. Amennyiben éppen a lakása újragondolását forgatja a fejében, viszont nem tudja, melyiknek szavazzon bizalmat a lakberendezési stílusok közül, adunk némi segítséget a döntéshez.

Romantikus lakberendezési stílusoklakberendezési stílusok

A téma komplexitása miatt csupán rövid áttekintéssel szolgálhatunk, ugyanis a kérdéskör kivesézéséhez akár többezer oldalnyi könyvet is megtölthetnénk. Azoknak a személyeknek, akiknek a mély érzelmek jelentik az élet mozgatórugóját, a lakberendezési stílusok közül a romantikus az, ami garantáltan beváltja a hozzá fűzött reményt. A romantikus stílus kedvelt anyaga a fa – nemcsak a padló, de a plafon burkolataként is. A szóban forgó irányzat a pasztellszíneket preferálja, illetve a kecses vonalvezetésű bútorokat, természetesen szintén meleg árnyalatban.

Lakberendezési stílusok a minimalista szemlélet szerint

 

A modern kor egyik legnépszerűbb megoldása a lakberendezési stílusok kavalkádjában a minimalista irányzat. A minimál kedveli az elegáns letisztultságot, a visszafogott színeket, a kecses, egyszerű megoldásokat, a nagy teret és a sok-sok fényt. Mindehhez társul a fém, az üveg, a kő és a fa anyagok előszeretettel történő felhasználása, a kontrasztos színek alkalmazása és a visszafogottan fényes felületek használata.

Skandináv lakberendezési stílusoklakberendezési stílusok

A skandináv stílust sokan hívják a minimalista testvérének, ám az igazság az, hogy az előbbi jóval otthonosabb az utóbbinál. Ha betoppanunk egy skandináv irányvonalakat követő otthonba, azonnal érezzük a hely hívogató meleg vendégszeretetét. A hatalmas ablakok, a szabadon hagyott fa oszlopok és gerendák, a világos színek kötelező velejárói a stílusnak.

Mediterrán megoldások

A lakberendezési stílusok között a mediterrán is előkelő helyet foglal el a képzeletbeli ranglistán. A mediterrán stílus a színek kavalkádjáról szól, az életigenlésről és az örömmámorról. A műfaj kedvelt anyaga a fa, a kovácsoltvas és a rengeteg, lehetőleg minél puhább anyagú, légies textil.

A régi korok idézése is divatlakberendezési stílusok

A tapasztalat azt mutatja, a mai fiatalok a lakberendezési stílusok közül a retrónak szavaznak a legszívesebben bizalmat. Honnan tudjuk, hogy egy retró otthonban járunk? Nos, a geometrikus alakzatok, az éles ívek, az élénk színek, a pöttyös minta gyakori megjelenése már erős gyanakvásra adhat okot.

A klasszikus stílus hívei imádják a luxust és a mindenek fölötti pompát!

A hatalmas beltér, a merész vonalak, a pompás ablakok jellemzik ezeket az otthonokat. A lakberendezési stílusok e képviselője a hideg és a meleg színeket is egyaránt kedveli, ám az i-re a pontot mindenképpen a robosztus, ódon hatású bútorok teszik fel.

Egy kis távol-kelet

A japán stílus szerelmesei az otthonukat is könnyedén berendezhetik az említett műfaj jellemző vonásainak a megelevenítésével. A kontrasztos színek használata mellett a szóban forgó irányzat előszeretettel hozza be a természetet „odakintről”, méghozzá a fa és a bambusz anyag segítségével. Nos, ezek voltak tehát a legjellemzőbb hazai lakberendezési stílusok, ám a lista valójában sokkal árnyaltabb, így minden valószínűség szerint a későbbiekben tovább boncolgatjuk majd azt.