beépített konyha

A beépített konyha praktikus bútorai

Nem árulunk el azzal titkot, ha kijelentjük, a konyha a családi fészek egyik legfontosabb helye- itt készül el ugyanis a tápláló, egészséges eledel a család apraja-nagyja számára. Sajnos az igazság az, hogy általában ez a legkisebb helyiség is, így nagyon okosan kell hozzáállnunk annak újragondolásához. A beépített konyha kifejezés hallatán egy olyan belső tér jelenik meg a szemünk előtt, ahol minden elem a praktikusság jegyében képviselteti magát, a szekrénytől kezdve, a főzőlapon keresztül, egészen a mosogatóig.

Kialakítható okosan a beépített konyha

Nos, ezt nem egyszerű elérni, főként a már említett kis paraméterekkel rendelkező belső terekben- de korántsem lehetetlen. Az első, és talán a legfontosabb szempont a beépített konyha bútorának a megvételénél, hogy ne csak esztétikai kritériumokat támasszunk az egyes garnitúrákkal szemben.beépített konyha

Nyilván fontos, hogy a leendő bútorunk a szemnek is vonzó legyen, ám az sokkal fontosabb, hogy megfelelő helyet biztosítson a konyhai felszerelés számára. Első lépésként gondoljuk végig a konyhában végzett munkamenetet, és annak függvényében helyezzük egymás mellé vagy egymással szemben a bútorokat és a berendezésket. Ha rendszeresség van a tervezésben, roppant komfortos helyet alakíthatunk ki.

Célirányos berendezésválsztás

 

A beépített konyha akkor váltja be a hozzá fűzött reményt, ha az alsó szekrények nagykapacitásúak. Ezeket a tárolásra használt egységeket korábban csak és kizárólag polcos verzióban képzelhettük el. Ma már más a helyzet, és a polcos alsó szekrények helyett a fiókos megoldás vette át a főszerepet.beépített konyha

A nagy, könnyen ki- és be csúsztatható fiókók megkönnyítik a dolgunkat, hiszen átláthatóvá teszik a tárolást, hozzáférhetővé az azokban helyet kapó edényeket vagy élelmiszert. A polcokkal ugyanis az a gond, hogy azok a termékek, amelyek hátul kapnak helyet, nehezen érhetőek el, ezáltal pedig a tárolást is kényelmetlenné teszik. Egyébként jó ötlet a fiókokba választó rekeszeket tenni, ezáltal is rendszerezettebbé téve azok belsejét.

Míg korábban a beépített konyhák felső szekrényei csak és kizárólag zárt kialakítást élveztek, addig manapság inkább a nyitott vagy az áttetsző üveglappal borított elemek a dominánsak a piacon.

Fontos kiegészítők a konyhábanbeépített konyha

Az ajtók tekintetében is sarkalatos változás tapasztalható meg, hiszen már nem az oldalra nyitható típusok, hanem a felfelé nyílók, illetve a tolóajtók számítanak népszerűnek. Ide kerülnek azok a holmik, amiket szívesen teszünk közszemlére, az értékes csészék, a bájos bögrék és a ritkábban használt poharak, sőt, akár nippek is. Néhány évtizeddel ezelőtt gyakoriak voltak az élelmiszer tárolására alkalmas kamrák a családi otthonokban.

Ma már, főleg a helyszűke miatt, a kamrák eltűnőben vannak, így az élelem tárolását is a beépített konyhában kell megoldanunk. Szerencsére a bútorgyártók erre is gondoltak, és kisebb-nagyobb méretben, illetve kivitelezésben tároló egységeket dobtak a piacra. Ezek a nagyobb szekrények szintén operálhatnak kihúzható fiókos, illetve polcos megoldásokkal – mondanunk sem kell, az előbbi jóval praktikusabb tárolást biztosít, mint az utóbbi.